Hlavní navigace

Linuxová distribuce Q4OS velmi dobře zkopírovala klasický vzhled Windows XP

19. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Softpedia upozornila na jednu mladou linuxovou distribuci Q4OS, která je zajímavá hlavně tím, že svým vzhledem kopíruje klasický motiv Windows XP a starších systémů. Ten je sice možné nastavit i u jiných distribucí, ale Q4OS imituje legendární design hned po instalaci.

Ne všechno je stejné, tvůrci neukradli ikony ani původní zvuky, ale hlavní panel, nabídka Start i průzkumník jsou hodně dobrou kopií. Samotný systém má skromné hardwarové požadavky: stačí mu Pentium 300 MHz, 128 MB RAM a 3 GB úložného prostoru. Vývojová verze systému je dostupná pro architektury x64, i386, chystá se i ia64 a ARM.

 

Q4OS stojí na Debianu a jako grafické prostředí využívá Trinity, fork KDE3.5. Jako správce souborů a prohlížeč tak funguje staré Konqueror. Při jeho spuštění se vám ale hned nabídne stažení Chromu. Z webu tvůrců si můžete stáhnout také Wine, který bude umět spustit běžné aplikace pro Windows, a balíček DebApps, který do systému přidá správce aplikací Synaptics. Dokonce i instalací aplikací vypadá jako ta z Windows.

 

Byl pro vás článek přínosný?