Hlavní navigace

Logitech se vrací k ergonomii. Klávesnice Ergo K860 je rozpůlená a bezdrátová

16. 1. 2020

Sdílet

Už je to přes 15 let od uvedení sady Logitech Cordless Desktop Comfort Laser kombinující bezdrátovou ergonomickou klávesnici a tehdy ještě ne tak běžnou laserovou myš. Švýcarská společnost už dnes takový set neprodává a samostatnou klávesnici, která je rozpůlená se dvěma částmi pootočenými a vyboulenými tak, aby na nich prsty dosedly přirozeně, od té doby neudělala. Až doteď. Logitech uvádí novinku jménem Ergo K860, která by měla uspokojit kancelářské psavce nehledící na cenu.

Klávesnice díky tvaru slibuje méně napnuté svaly a díky dodané předložce o 54 % lepší fyzickou podporu a o 25 % méně ohýbání zápěstí ve srovnání s neergonomickými modely téhož výrobce. Samotná předložka je tvořena 4mm vrstvou paměťové pěny, 2mm vrstvou husté pěny a odolnou textilií, která má být příjemná na dotyk a lehce čistitelná. Má též stojánek, kterým lze regulovat naklonění ve třech pozicích (0°, −4°, −7°).

Ergo K860 je bezdrátová a na dvě AAA baterky vydrží v provozu až dva roky. Z toho také vyplývá, že není podsvícená. Tlačítka jsou membránová s tradičním nůžkovým mechanismem a nízkým zdvihem. Co do rozložení se Logitech nepouštěl do žádných experimentů (až na rozpůlení). K počítači apod. se připojuje přes dodávaný USB dongle, případně přes Bluetooth, přičemž najednou můžete být spárována se třemi zařízeními, mezi nimiž se lze přepínat.

TIP: Nechcete myš ani touchpad? Logitech po sedmi letech uvedl nový trackball

Logitech Ergo K860 se začne v e-shopu výrobce prodávat ještě lednu, u jiných prodejců bude od února. Prozatím známe jen americkou cenu, činí 130 dolarů (3550 Kč s DPH). O dostupnosti v Česku (a tedy i českých popiscích) zatím nemáme informace.

Alternativou může být již léty prověřená Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, která se prodává od 1200 Kč. Je sice drátová a podsvícení ji rovněž chybí, ale někomu mohou přijít vhod multimediální klávesy navíc.

Zdroj: Logitech

Byl pro vás článek přínosný?