Hlavní navigace

Logitech nasadil klávesnici korunku. Přinese nové možnosti ovládání

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známý švýcarský výrobce chce prosadit nový způsob ovládání počítače. Na CES přivezl bezdrátovou klávesnici Craft, která nad Escapem obsahuje otočné dotykové kolečko Crown. Modří už vědí, Logitech se zcela evidentně inspiroval u Surface Dialu od Microsoftu, funkčnost obou zařízení je totožná až na to, že Dial lze použít i na dotykových displejích.

Princip Crownu i Dialu spočívá v tom, že bude možné v systému nebo programech ovládat různé funkce pohodlněji než pomocí klávesových zkratek či myši. Kombinací kliků, dotykové plošky a otočného mechanismu bude možné přepínat virtuální plochy či spuštěné programy, regulovat hlasitost atd.

logitech-craft-fullV jednotlivých programech pak Crown změní velikost textu či štětce, půjde s ním snadno upravovat grafy nebo se posouvat na časové ose. Přímá podpora programů chybí, Logitech to ale řeší vlastními profily. Zkrátka navrhl, co by se v čem dalo nahradit digitální korunkou. Zatím má profily pro balíčky MS Office (Word, Excel a PowerPoint) a Adobe Creative Cloud (Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, InDesign).

Jinak jde o „klasickou“ slim klávesnici s numerickým blokem a řadou F kláves kombinovanou s multimediálními funkcemi. Má dynamické podsvícení, které se reguluje podle okolního světla. Připojuje se přes Bluetooth nebo rádiový USB dongle Unifying (nabíjí se pomocí USB-C). Software Logitech Options je kompatibilní s Windows 7+ a macOS 10.11+.

Podle informací na webu výrobce nebude k dispozici verze s českým rozložením kláves. A cena? A cena? Vysoká, připravte si 5500 Kč.

Ukázky Logitechu Craft v různých programech

Byl pro vás článek přínosný?