Hlavní navigace

Logitech Solar K760: Sluníčková klávesnice s modrým zubem

16. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Solárním klávesnicím od Logitechu jsme se již několikrát věnovali. Otestovali jsme model K750 ve verzi pro Windows a v lednu jste si mohli přečíst recenzi jablečného sourozence. Dnes testovaný Logitech K760 je dalším přírůstkem do této rodiny, který se na první pohled liší především absencí numerického bloku. Jde tedy stejnou cestou jako bezdrátová klávesnice Applu.

Logitech Wireless Solar Keyboard K760

Zpracování

Na rozdíl od Apple Wireless Keyboard je klávesnice plastová. Šedý plast je navíc potažen ještě průhlednou lesklou vrstvou. Ty stejné materiály jsme ostatně viděli již u předchůdce. Změn se dočkal solární panel. Na rozdíl od K750, kde byly panely dva, byly zde spojeny do jednoho bloku, který se táhne po celé vrchní části nad blokem kláves. Ve výsledku je solární plocha větší, než u předchozího modelu.

Rovněž klávesy jsou stejné jako u K750. Jedná se tedy o chiclet s příjemným delším zdvihem. Subjektivně se mi zdá, že Logitech přidal na jejich tuhosti, k jejich zmáčknutí je tedy třeba o něco větší síla. Dle mého se však psaní na klávesnici díky tomuto zlepšilo. Pokud bychom měli srovnávat i s bezdrátovou klávesnicí od Applu, bude vítězem K760. Disponuje vyšším, příjemnějším zdvihem a především jsou klávesy oddělené větší mezerou, což eliminuje překlepy. Jediné, co se změnilo k horšímu je hlučnost, ta je o něco vyšší, než u K750.

Spodní strana již není vybavena polohovacími nožkami a spokojit se tak budete muset s jednou polohou. Ta je nastavena na vcelku povedený kompromis mezi klávesnicí s použitou podpěrou a rovně ležící klávesnicí. Plochy, na kterých klávesnice stojí, jsou vybavené rozměrnými gumovými podložkami, které zabrání jakémukoliv klouzání po stole. Právě klouzání bylo jednou z menších vad u modelu K750.

Logitech Wireless Solar Keyboard K760 Logitech Wireless Solar Keyboard K760 Logitech Wireless Solar Keyboard K760 

3× Bluetooth

Logitech Wireless Solar Keyboard K760 se kromě absence numerického bloku od svého předchůdce liší také bezdrátovou technologií, která je použitá pro komunikaci s počítačem. Zatímco u modelu K750 to byla propriterání technologie na 2,4 GHz s podporou Unifying, zde je to Bluetooth. Logitech tedy vyslyšel hlasy, které si žádali právě tento standard. Ten také zajistí uvolnění jednoho USB portu, který není třeba obsazovat přijímačem.

Logitech navíc vybavil klávesnici užitečnou trojicí kláves, pomocí kterých lze snadno přepínat mezi spárovanými zařízeními. V případě, že tedy neustále měníte třeba mezi stolním Macem, iPadem a Macbookem (na kterém se nespokojíte s originální klávesnicí), stačí klávesnici pouze postavit před daný stroj a zmáčknout jedno ze tří tlačítek, které je označeno symbolem Bluetooth. Najdete je na klávesách F1-F3 a kromě označení jsou navíc vybaveny modrými diodami. Ty se rozsvítí na několik sekund při změně zařízení. Kromě počítačů Mac a iPadu lze samozřejmě použít klávesnici i s iPhonem nebo iPodem Touch. Pokud ji připojíte k počítači s Windows, bude samozřejmě fungovat také, budou vám však přebývat typické OS X klávesy.

 Logitech Wireless Solar Keyboard K760Logitech Wireless Solar Keyboard K760

Závislá na světle

Solární panel, který se stará o napájení klávesnice je opravdu výkonný. Podobně jako u předchůdce je klávesnice nabíjena i při šeru. Není tedy nutný přímý svit. Logitech opět vybavil klávesnici vestavěným akumulátorem. Ten se přes den dobije a umožňuje používat klávesnici v naprosté tmě. Zatímco u K750 uváděl, že se bez zdroje světla obejde až po dobu jednoho týdne, zde se s podobnou informací nepochlubil. Tipuju však, že to bude o něco méně – kvůli větší energetické náročnosti Bluetooth ve srovnání s proprietární technologií.

Kvůli Bluetooth však odpadla možnost sledování stavu dobíjení pomocí aplikace pro OS X. K750 byla vybavená jednoduchou utilitou Logitech Solar app, která uměla zobrazit kromě zbývající energie v akumulátoru také úroveň okolního osvětlení. Díky tomu jste si kdykoliv mohli ověřit, zda se klávesnice dobíjí nebo aktuálně pracuje pouze díky energii v akumulátoru.

Ke klávesnici si můžete stáhnout standardní Logitech Control Center, který je společný pro většinu periferií této značky. V něm však uvidíte pouze zbývající energii, nikoliv stav nabíjení. Kromě toho v aplikaci nastavíte i to, jak mají být využívány F klávesy. Mohou být brány jako běžné klávesy F1, F2… a speciální funkce budou aktivní při podržení klávesy Fn, nebo naopak.

Klávesnice Logitech Wireless Solar Keyboard K760 nás opět přesvědčila, že Švýcarská firma patří mezi výrobci periferií k naprosté špičce. Poučil se z minulé chyby, kdy nepoužil Bluetooth a právě tento nedostatek mohl mnoho uživatelů odradit od případné koupě. Navíc přidal perfektní funkci pro přepínání až tří spárovaných zařízení. Model K760 tak rozhodně předčí Apple Wireless keyboard. Žádné zásadní chyby jsem u klávesnice neobjevil a tak jsou mezi zápory spíše očekávané vlastnosti. Rozhodně se nehodí pro toho, kdo vyžaduje přítomnost numerického bloku a nejednoho uživatele by mohla zaskočit i vyšší cena. Ta je ještě vyšší, než klávesnice od Applu.

Plusy / mínusy
  zpracování
  nezávislá na bateriích
  vestavěný akumulátor
  pohodlné psaní
  přepínání mezi Bluetooth zařízeními
  vyšší cena
  absence numerického bloku
Hodnocení
Cena 1 900 Kč

Byl pro vás článek přínosný?