Hlavní navigace

Logitech T400 - pro notebooky i stolní PC s kusem skla (recenze)

5. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Cnews jsme již testovali trackpad Logitech Wireless Touchpad T650 a výbornou klávesnici Logitech Keyboard K810. Obě periferie jsou primárně určené pro ovládání počítačů s nainstalovanými Windows 8. A aby byla sestava polohovacích zařízení kompletní, měli bychom ji doplnit vhodnou myší. Tou je Logitech Zone Touch T400. Univerzální myš určená pro praváky i leváky, která je svými rozměry vhodná k notebooku i stolnímu počítači.

Sklo, guma, plast

V případě všech zmíněných modelů od Logitechu jde o dražší modely, které nepořídíte za pár stovek. I proto se můžete spolehnout na kvalitní zpracování z materiálů, které nejsou pro tyto periferie úplně obvyklé. Na klávesnici najdete hliník, na trackpadu skleněnou plochu. A sklo použil Logitech i na testované myši.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Prohlédnete-li si profil myši a vezmete v úvahu její rozměry, zjistíte, že se jedná o subtilnější model, jenž se snaží zavděčit cestovatelům s notebookem i uživatelům běžných počítačů. Její nízký profil umožní uložení do jakékoliv brašny s notebookem, popř. tabletem – i pro ty se myš hodí. Na druhou stranu je nízká myš vhodnější pro jedince s kratšími prsty a menšími dlaněmi. Pokud totiž stejně jako já máte ruce větší, dlaň si o myš neopřete a práce se po několika hodinách stává nepříjemnou. I díky různým barevným kombinacím by se tak mohla zamlouvat uživatelkám Windows 8.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Horní část je vyrobena z matného plastu, ve všech případech černého. Ten je velice příjemný na dotek a nečistoty se na něm usazují jen minimálně. Pro boky myši, na které běžně pokládáte palec a malíček s prsteníkem, zvolil výrobce gumu. Díky ní je práce s ní příjemnější a jistější. Moc se mi však nelíbily ostřejší hrany, které jsou taktéž vyrobeny z gumy. Kdyby byly o něco kulatější, úchop by se ještě o něco zpříjemnil. Takhle bude minimálně v levém spodním rohu tlačit myš do dlaně.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Specialitou, která se však napříč nabídkou všech výrobců objevuje čím dál častěji, je dotyková ploška, jež nahradila běžné rolovací kolečko. Ve Windows 8 více, než kdy jindy využijete dotyková gesta – a i když jich T 400 nabídne jen minimum, i to se bude hodit. Jak už bylo zmíněno, tato část je vyrobena z broušeného (chcete-li pískovaného) skla, které je maximálně příjemné a praktické. Prst po něm klouže opravdu snadno a určitě se nebude zadrhávat. To bylo slabinou třeba u Wedge Mouse od Microsoftu, která má rolovací plochu ze stejného materiálu jako tlačítka. Ostatně broušené sklo, jež je použito pro dotykovou část je totožné s tím na Wireless Touchpad T650.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Tužší klikání

Celou skleněnou plochu mezi levým a pravým tlačítkem lze samozřejmě stisknout – stejně jako fyzická rolovací kolečka. Díky rozdělení na dvě virtuální části zde najdete dvojici středových tlačítek. Horní simuluje klasické prostřední tlačítko, spodní část otevírá ve výchozím nastavení prostředí Metro ve Windows 8. V novém prostředí pak využijete i možnost horizontálního skrolování, kdy je možné posunovat nabídkou všech programů do stran. Středový dotykový panel je rozhodně nejpovedenější části myši.

 

To však neznamená, že by tlačítka byla špatná. Je však třeba si chvíli zvykat na jejich tuhost, která je vyšší, než bývá zvykem. Je to však z části dáno i tím, že přes ně budete přejíždět při horizontálním rolování po skleněné části. Tužší stisk zabraňuje nechtěnému kliknutí pravým či levým tlačítkem.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Z ovládacích prvků je to vše – na spodní straně potom najdete pouze přepínač, kterým můžete myš vypnout a ušetřit energii. Myš je napájena dvojicí běžných tužkových článků typu AA, které ji budou živit dlouhé měsíce. I z toho důvodu vám nenapíšu přesnou výdrž.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Unifying a Setpoint

Myš se k počítači připojuje pomocí mikropřijímače využívající technologii Logitech Unifying. Ta pracuje na běžné frekvenci 2,4 GHz, avšak její výhodou je možnost připojení několika bezdrátových periférií Logitech současně. Tím ušetří několik USB portů. Praktičtější a univerzálnější by však bylo použití Bluetooth, které by umožnilo i použití T400 s Macy. Přijímač je možné schovat do těla myši – ve spodní části je pro ni šachta.

Logitech Zone Touch T400
Logitech Zone Touch T400

Po zasunutí přijímače do počítače s Windows 8 dojde k automatickému stažení ovládacího programu Logitech SetPoint. Ten jste si mohli prohlédnout i v recenzi několikrát zmíněného trackpadu. V něm najdete základní konfiguraci tlačítek – nejbohatší možnosti však najdete u dotykové plošky – můžete přehodit dvě virtuální části (spuštění Metra/prostřední tlačítko) a vybrat akce pro horizontální skrolování. To může sloužit pro zpět/vpřed v prohlížeči nebo pro výchozí posun v Metru. Najdete zde i rychlost kynetického rolování a možnost zoomovat ve Windows 8 pomocí dvojkliku na obě části středové plošky. To se však rozhodně nedá nazvat praktickým. Nakonec můžete v SetPoint zjistit i zbývající energii s odhadem času.

SetPoint - Logitech T400
SetPoint - Logitech T400

SetPoint - Logitech T400 SetPoint - Logitech T400 SetPoint - Logitech T400

Verdikt

Model T400 od Logitechu je určitě skvělou volbou pro uživatele notebooků s Windows 8 bez dotykového displeje. Díky možnosti vyvolat nabídku Metro speciálním tlačítkem se urychlí spouštění běžných aplikací, díky horizontálnímu skrolování je i jejich hledání v Metru snazší než při posunu levým tlačítkem. Myš je univerzální symetrická, což se bude líbit levákům - kvůli tomu však není příliš ergonomická. Zpracování i materiály jsou na výborné úrovni a jediné co mi vadilo, jsou zmíněné ostřejší hrany. Protože myš používá laserový snímač, poradí si s velkou škálou podložek i desek stolu a nezastaví ji ani ubrus či jiná látka, konečnou je tak až sklo či extrémně lesklé materiály.

U klávesnice K810 a trackpadu T650 se nám moc nelíbila cena, která dělala z těchto dvou produktů takřka prémiové kusy. To naštěstí o myši T400 neplatí a částku, která se v eshopech pohybuje kolem 900 Kč, můžeme hodnotit kladně.

Kompletní galerie

Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400 Logitech Zone Touch T400

Byl pro vás článek přínosný?