Hlavní navigace

LOH 2012: S Googlem je olympiáda o úroveň lepší

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologické firmy se mohou přetrhnout, aby se v době olympiády ukázaly v dobrém světle. Acer se Samsungem dodávají organizátorům počítače a prodávají speciální olympijské telefony, notebooky nebo tablety. Další firmy přichystaly zvláštní sportovně laděné reklamy. A některé společnosti chtějí zpříjemnit požitek z her, aniž byste museli něco utrácet.

LOH Google

Letos se určitě nejvíce angažuje Google, který je olympiádou naskrz prolezlý. Výchozím bodem by pro vás měl být rozcestník google.cz/olympics. Na základní stránce najdete rychlé zprávy (jen v angličtině), odkaz na oficiální olympijskou stránku na Google+ nebo třeba počítadlo medailí. V trendech si pak můžete zkontrolovat, o kom se teď nejvíce mluví a vyhledávají informace.

V záložce Týmy najdete už dříve zmíněnou medailovou mapu, zprávy našeho olympijského týmu z Českého domu a také speciální národní pozadí, které si můžete vložit do profilu na Google+.

Projděte se Londýnem

Veškerá dějiště olympiády, londýnské památky i celý olympijský park můžete prozkoumat na detailních snímcích ve Street View. Zde najdete přehledný seznam míst, která byste neměli minout. Na časové ose se můžete podívat, jak vypadal olympijský park po skončení II. světové války a pak plynulými kroky od roku 1999 až po současnost. Za pozornost stojí i videopřelety nad 3D mapami.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Co ten, to nový Doodle

Každý den se mění hlavní logo Googlu, to znamená 17 unikátních doodlů s motivy sportovních disciplín. Kompletní archiv obrázků si můžete prohlédnout zde. Doodly už byly věnované zahajovacímu ceremoniálu, lukostřelbě, skokům do vody, šermu, gymnastice na kruzích, pozemnímu hokeji, stolnímu tenisu, vrhu koulí, skokům o tyči, synchronizovanému plavání a hodu oštěpem. Jaké přijdou příště?

Google

Výsledky přímo ve vyhledávači

Na kartě Události najdete podrobný olympijský program, ale hlavní síla Google tkví ve sportovních výsledcích a programu přímo ve vyhledávači. Je škoda, že Google nezveřejnil, jaké všechny fígle můžete použít, ale my vám jich pár poradíme.

Nejdůležitějším klíčovým slovem je londýn 2012. Tím se rychle dostanete k medailovému pořadí, programu a odkazům, kde sport sledovat online (u náš ČT, EBU a Eurosport). Ve výsledcích najdete další odkazy, kterým můžete dotazy ještě zpřesnit a získat další podrobnosti.

Například londýn 2012 program vás přenese do přehlednějšího kalendáře akcí. Dotaz londýn 2012 počet medailí odkazuje na větší žebříček zemí. A hodit se budou i klíčová slova londýn 2012 česká republika s detailním popisem z Wikipedie a přehledem medailistů. Za „Českou republiku“ můžete dosadit i „českou reprezentaci“, naopak na slova „česko“ či „čr“ nedostanete žádný zvláštní výsledek. Pochopitelně můžete naši zemi nahradit jinou, třeba zlatokopskou Čínou (londýn 2012 čína).

Pokud chcete získat program nebo počty medailí v dané oblasti, napiště třeba londýn 2012 tenis. Český Google bohužel pomalu zobrazuje výsledky a vítěze, takže se pouze dozvíte, které zápasy se už hrály. Dotaz můžete ještě zpřesnit, ale Google je v tom hodně neintuitivní. Povoleným formátem je tak např. londýn 2012 tenis muži, dvouhra, ale stejný dotaz bez čárky za předposledním slovem už nebere v potaz.

 

A kdybyste chtěli něco složitějšího, kupříkladu výsledky ženské běžecké štafety ve čtvrtce, tak musíte zadat londýn 2012 atletika ženy, štafeta 4 x 400 m a nic jiného. A než si na takovou konstrukci vzpomenete, bude už pomalu startovat nová olympiáda. Je však zajímavé, že na stovku mužů aktuálně stačí zadat jen 100 m a hned máte před sebou výsledky včerejšího finále, výpis olympijských a světových rekordů.

Oproti anglofonnímu Googlu je ten český navíc osekán o detaily sportovců. Ať už na tom anglickém napíšete Usain Bolt nebo Miroslava Knapková, dostanete jejich sportovní program i s informacemi z Wikipedie.

Google se tedy má do dalších velkých sportovních akcí co učit. Představte si, že byste už za dva roky na ZOH v Soči mohli napsat, „kdy hrají naši hokejisté“, „jaký je světový rekord v ženském rychlobruslení na 5000 m“ nebo „které země mají více zlatých medailí než Česko bronzových“. V Mountain View k tomu jistě směřují.

Byl pro vás článek přínosný?