Hlavní navigace

Lowendové desky Gigabyte pro Haswell: Jeden DisplayPort, jeden Amp-Up?

26. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nabídka základních desek pro procesory Haswell v levném až lowendovém pásmu se nám uspokojivě zahušťuje. Po Asusu oznámila sadu několika desek také druhá společnost z velké dvojky, tedy Gigabyte. Jedná se o deset modelů základovek založených na čipové sadě Intel H81. Zajímavé je, že vedle vcelku obvyklého sortimentu firma zřejmě plánuje i model s vylepšeným integrovaným audiem.

Desky postavené na H81 vypadají nicméně u Gigabyte dost podobně jako ty od Asusu. Sedm modelů je formátu micro ATX: H81M-HD3, H81M-D2V, H81-S2PV, H81-S2PH, H81M-DS3, H81M-DS2 a H81M-DS2V; tři kusy jsou plné velikosti: H81-D3, H81-D3P a H81.Amp-Up.

Všechny modely by měly být vyrobeny v provedení Ultra Durable 4, což znamená například výhradní použití kondenzátorů s pevným dielektrikem. Slotů pro paměti naleznete všude jen dvojici, a desky mají obvykle jen párek portů USB 3.0; výjimkou jsou některé modely, osazené přídavným řadičem VIA VL805, který přidává další čtyři porty/vývody. Pro úložiště budou všude muset stačit čtyři porty SATA, z nichž jen dva zvládají režim 6 Gb/s.

Gigabyte H81M-D3V
Gigabyte H81M-D3V

Desky budou podporovat obraz o rozlišení 4K (4096 × 2160 bodů), podmínkou je ale pochopitelně přítomnost výstupu HDMI (1.4a) nebo DisplayPortu. A to je docela problém: DisplayPort a HDMI má jen deska H81M-HD3, model H81M-S2PH již dostal jen ono HDMI a to je vše. Ostatní kousky mají jen DVI a analogový port, obojí limitované na rozlišení 1920 × 1200 bodů. Přičemž pozor, některé modely nemají ani to DVI – tato praxe ale v lowendu není nová.

Gigabyte H81-D3
Gigabyte H81-D3

Část desek je opět vybavena sloty či porty pro starší hardware a periférie. Většina jich má vyvedené sloty PCI a dokonce u všech modelů jsou přítomny paralelní a sériové porty. V některých případech jen jako vývody, u mnoha však přímo jako fyzické porty na zadním panelu. Již samozřejmostí je pak přítomnost gigabitového Ethernetu (nejmenovaný čip Realtek); výstup audia je realizován toliko třemi jacky.

 

Z celé nabídky vypadá zatím nejlépe již zmíněná H81M-HD3, která nabídne stále vzácný DisplayPort i nadstandardních šest portů USB 3.0 (dva z nich jsou vývody například pro čelní panel skříně). Navíc má tento typ jako jediný digitální audio výstup (a také šest analogových jacků). Ostatní modely již v těchto ohledech obnášejí různé nemilé kompromisy. Pochopitelně je otázka, jak velký cenový rozdíl Gigabyte mezi H81M-HD3 a chudšími sourozenci udělá. Základní desky s DisplayPortem totiž zatím nikdy moc levné nebyly.

Gigabyte H81M-HD3
Gigabyte H81M-HD3

DT24

Bohužel ke třem dalším modelům ještě další informace scházejí (firma je ještě ani nevložila na web), a to o desce H81M-DS2V (micro ATX), H81-D3P (ATX) a zejména pak o modelu H81.Amp-Up. Podle názvu by se v posledně jmenovaném zřejmě měla nacházet vylepšená zvuková výbava nad rámec obvyklého Realteku ALC887. Amp-Up je totiž značka pro luxusní (tedy relativně luxusní) integrovanou zvukovku, se kterou Gigabyte přišlo před nedávnem. Nyní by se tedy vedle highendu mohla dostat i do jakž takž dostupných modelů desek (mimochodem, Amp-Up audio má nést také deska G1.Sniper A88X pro platformu AMD FM2).

Zdroj: Gigabyte (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Byl pro vás článek přínosný?