Hlavní navigace

LTE místo CDMA? ČTÚ zvažuje, co se sítěmi, které používá U:fon a O2

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rada Českého telekomunikačního úřadu projednala Návrh aktualizace části plánu využití rádiového spektra č. PV-P/15 pro kmitočtové pásmo 380 až 470 MHz. Hlavním důvodem aktualizace je zavedení podmínek směřujících k technologicky neutrálnímu využití v pásmech pro celoplošné mobilní sítě (410/420 MHz a 455/465 MHz),“ zní aktuálně z ČTÚ.

 

Pásma obecně označovaná jako 410 a 450 MHz v Česku využívá Air Telecom (U:fon) a O2, obě společnosti na nich provozují datové sítě CDMA. Úřad chce zahájit veřejnou konzultaci, která by dovolila tyto frekvence použít k libovolným technologiím pro veřejné služby elektronických komunikací.

Potenciálně by na nich mohlo postavit další LTE nebo jiná síť šitá na míru internetu věcí. V mobilech by takové LTE využití nemělo, protože přístroje tyto frekvence nepodporují a navíc by sítě nabídly jen slabou rychlost. Avšak výhoda nízkých frekvencí je v dlouhém dosahu.

T-Mobile pro internet věcí staví síť Sigfox v bezlicenčním pásmu 868 MHz. Ta bude mít kratší dosah a rychlosti vhodné maximálně pro pravidelné textové přenosy odpovídající SMS. Potenciální konkurence od Air Telecomu a O2 by zvládla i datově náročnější provoz jako například přenos videa.

O2 jsme se na podzim zeptali, jaké má s CDMA plány, jestli pásmo opravdu nevyužije pro LTE a zdali by to případně byla síť pro lidi, nebo pro stroje. „Nabízet LTE na frekvenci 450 MHz je možná budoucí varianta využití tohoto pásma. Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to skutečně ukončení CDMA služeb, respektive jejich převod na LTE. Možností využití LTE 450 je celá řada. Otázka doby také není dána jen technickými aspekty, ale je nutné vyjasnění regulačního rámce,“ řekla pro Cnews mluvčí O2.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?