Hlavní navigace

LTE od O2 pokryje Prahu, v říjnu zamíří do Brna. Zrychluje i 3G

23. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O2 po vzoru T-Mobilu slíbilo, že LTE postaví už na v současnosti držených frekvencích v pásmu 1800 MHz a nemusí čekat až na výsledek aukce. Prvním hmatatelným krokem je ostrý start datové sítě v městských částech Praha 1, Praha 2, Praha 4 a Praha 10, který proběhne 15. května 2013. O2 využije „desítek“ vysílačů. Do konce července chce operátor pokrýt další části Prahy včetně Letiště Václava Havla. Do Brna se LTE podívá v říjnu.

LTE od O2 pokryje část Prahy, v říjnu zamíří do Brna

Loni v červnu jsme v Jesenici jako první operátor uvedli LTE na český trh. Nyní nabídneme LTE služby pro všechny, kdo se pohybují v širším centru Prahy. Očekáváme, že vysokou rychlost přijímání i odesílání dat a zejména nízké hodnoty odezvy (ping) ocení především nároční zakazníci vyžadující špičkové připojení na svých cestách po Praze,“ říká Petr Matějovský, ředitel segmentu mobilních hlasových a datových služeb společnosti Telefónica Czech Republic.

Loňský pilotní provoz v obci Jesenice (Praha-západ) a v prodejně O2 v pražském obchodním centru Chodov byl dostupný pro přibližně 10 000 obyvatel. Operátor tehdy mluvil o teoretických rychlostech 60/25 Mb/s a pingu 25 ms. Teď síť zrychlost až na maximálních 75/37 Mb/s, avšak pouze u nejvyššího tarifu. (Tarify oproti pilotu zrychlily, ale také mají menší datový limity.)

Cloud24

  Cena Maximální rychlost FUP
Mobilní Internet M (ostrý provoz) 303 Kč až 20 Mb/s 1 GB
Mobilní Internet L (ostrý provoz) 505 Kč až 20 Mb/s 3 GB
Mobilní Internet XL (ostrý provoz) 757 Kč až 75 Mb/s 10 GB
Mobilní Internet L (pilot) 333 Kč až 4 Mb/s 2 GB
Mobilní Internet XL (pilot) 500 Kč až 10 Mb/s 10 GB
Mobilní Internet XXL (pilot) 800 Kč až 60 Mb/s 40 GB

LTE zatím není možné na jedné kartě kombinovat s hlasovými službami. Zájemci si musí koupit zvláštní SIM a modem.

Rychlejší 3G

Operátor zrychlí také síť třetí generace, kde měl velkou technologickou ztrátu (a stále má). Od 15. května bude v celé síti spuštěna technologie HSDPA pro stahování rychlostí až 14,4 Mb/s. T-Mobile má už v celé síti 21 Mb/s. Další novinkou bude ještě rychlejší nadstavba HSPA+ (až 42 Mb/s), které se Telefónica doteď bránila. Ta však bude dostupná jen ve vybraných lokalitách, přesnou mapku ale zatím nemáme k dispozici.

Byl pro vás článek přínosný?