Hlavní navigace

LucidLogix Hydra otestována

7. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

LucidLogix Hydra je konečně tady! Server Guru3D dostal na test základní desku MSI Big Bang Fuzion, která je čipem slibujícím revoluci v multi-GPU osazena. Big Bang Fuzion je pro pravidelné čtenáře důvěrně známá zejména díky konspiračním teoriím, jejichž obětí se deska stala. Pojďme se ale soustředit na přítomnost a palčivou otázku: jaký výkon dokáže Hydra vyždímat ze dvou grafických karet? A je to lepší než multi-GPU technologie od Nvidie a ATI, stavějící na „primitivním“ režimu AFR (střídání karet ve vykreslování snímků)?


MSI Big Bang Fuzion má opravdu bohaté příslušenství

CrossFire od samého počátku umělo spojit dvě odlišné karty, SLI se tuto schopnost následně naučilo také. Avšak v obou případech musely karty náležet ke stejné řadě (Radeon X800/X850; GeForce 7600) a silnejší ze dvojice byla automaticky degradována na specifikace té slabší. Hydra umí spojit karty s různými čipy, různých generací, dokonce i různých výrobců. Má ale nemalý počet vlastních omezení.

Podpora karet je omezena na GeForce s jádry řady G9x a G(T)2xx na straně Nvidie a na série Radeon HD 4000 a HD 5000 na straně ATI, vyjma karet dvoučipových (Radeon HD 4870 X2 a GeForce GTX 295). Hydra také funguje jen s  některými verzemi ovladačů, u ATI je potřeba Catalyst 9.7 a novější, u Nvidie zase musíte použít starší GeForce 191.07. Pro zapojení Radeonu a GeForce dohromady je vyžadován operační systém Windows 7, dva Radeony nebo dvě GeForce poběží i pod Windows Vista. Windows XP však podporovány nejsou. Největším kamenem úrazu je ale kompatibilita s hrami. V módech N (dvě GeForce) a R (dva Radeony) je podporovo několik desítek titulů. V módu X (GeForce + Radeon) je jich ale zatím pouhých pět, nepočítáme-li 3DMarky. Profily si může vytvořit i sám uživatel, při testování ale žádný takový nefungoval.

Konečně ke škálování:

Radeon HD 4770 a GeForce 9800 GTX+ si padly do oka a společně v testech předváděly nejlepší škálování ze všech použitých kombinací karet. Radeony HD 4850 a HD 4890, ač blízcí příbuzní, dopadli o poznání hůře.

Kombinovat karty s výrazně odlišným výkonem se ukázalo jako nepříliš dobrý nápad. A tak Radeon HD 4770 svého kolegu HD 5870 spíše brzdil, než aby mu pomáhal. A co Hydra a dvě identické karty? Ve 3DMarku Vantage, Call of Duty 5 i Mass Effectu dosáhly dva Radeony HD 4890 lepších výsledků v obyčejném CrossFire.

Hydra má jednoznačně rezervy a potenciál ke zlepšení. Avšak je-li zejména CrossFire vytýkán omezený počet her, ve kterém škálování multi-GPU funguje, u Hydry je to ještě horší: pokud tým LucidLogix nepřipraví pro hru profil, tak si ji s Hydrou zkrátka nezahrajete. Bezesporu zajímavá je možnost párovat dvojice odlišných karet, přičemž některé kombinace škálují poměrně dobře – něco mi však říká, že seznam her podporovaných v X-Mode zůstane napořád nepříjemně krátký.

Celou recenzi desky MSI Big Bang Fuzion s testy Hydry naleznete na Guru3D.com.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku