Hlavní navigace

Fekálie, voda a internet. V české obci povedou optiku skrz kanalizaci

13. 9. 2019

Sdílet

Ve slezských Ludgeřovicích připravují netradiční projekt. Regionální poskytovatel internetu za200.cz v místní ulici „U Kapličky“ povede optický kabel v kanalizaci. Ne ve výkopu vedle ní, jak je obvyklé všude jinde, ale přímo ve splaškovém potrubí. Firma novinku připravovala přes tři roky a nápad si už nechala patentovat. Minulý týden o ní informovala občany. Instalace sestává z deseti kroků od utěsnění kanalizace, jejího vysokotlakého pročištění až po zavedení dvou vrstev chrániček, ve kterých povedou optická vlákna. Linku na horní stranu potrubí připevní dálkově ovládaný robot pomocí speciálních spon. Ty jsou dostatečně pevné, aby je nestrhla tekoucí voda. TIP: Vesničané z Anglie si sami staví optickou síť, protože chtějí rychlý internet Vedení v kanalizaci má několik výhod. Nemusí se zdlouhavě vyřizovat povolení, protože kanalizaci vlastní obec (která s instalací souhlasí). Nemusí se znovu nákladně rozkopávat celé ulice, provede se jen drobný výkop u domu. A rychlá optika se může touto cestou dostat ke každému domu.

Data tečou kanalizací již 23 let

Nápad to není úplně originální, ale v Česku jej zřejmě nikde jinde nemají. Vůbec poprvé jej implementovali ve Vídni, a to již v roce 1996. Tehdy vedli optická vlákna skrz dešťovou i splaškovou kanalizaci.

TIP: T-Mobile brzdí naděje, že by optiku stavěl v každé vesnici

Od městského podniku se poté oddělila komerční společnost CableRunner Technology, která internet v kanalizaci začala dodávat i do dalších zemí. Dnes jej mají některá města v USA, Kanadě, Číně, Rusku, Německu, Španělsku nebo Dánsku. Optika u nich ale nemusí vždy vést až do domu, ale třeba jen na úroveň ulice, přičemž poslední míle se řeší jiným způsobem. Obdobnou technologii od roku 2006 provozuje v Paříži významný francouzský poskytoval internetu Iliad (vlastní i mobilního operátora Free).

Podle odhadů ČTÚ využívá optiku až do domu přes 17 % českých surfařů. Dominantním typem připojení zůstává Wi-Fi s 32% podílem následovaný xDSL s 25% zastoupením. Kabelovky mají necelých 17 % a fixní LTE pak 9 %. „Kanálový“ internet by do budoucna mohla podíl optiky významně zvýšit.

Zdroj: za200

Byl pro vás článek přínosný?