Hlavní navigace

Lumie 830 ještě nemá kompletní Denim. Co je vlastně Denim?

19. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolem aktualizace Denim, kterou jsme brali jako aktuální firmware pro Lumie, je slušně řečeno bordel. V první řadě jsme ji čekali na podzim, nejpozději do konce roku. Něco se nepovedlo a projekt nabral zpoždění. Ostatně, nakonec ani nedorazila druhá větší aktualizace pro Windows Phone 8.1, která by systém povýšila na verzi Windows Phone 8.1 Update 2. Výrobce se soustředí na Windows 10.

Proč nelze instalovat Lumia Camera 5.0

Denim některé Lumie dostávají až v těchto dnech, přestože jím Microsoft (údajně, viz dále) vybavil podzimní Lumie 830 a 73x. Nový software, který není k dispozici majitelům smarphonů jiných značek, měl především zkvalitnit a výrazně zrychlit obsluhu fotoaparátu. Kupodivu se jste však novou aplikaci Lumia Camera s koupí např. Lumie 830 neobdrželi. Dorazila až teď.

Nicméně, vyvstal další nečekaný problém, protože pokud máte Lumii 830, nenainstalujete ji. Proč, když podle všeho máte Denim? Ukázalo se, že není Denim jako Denim. Očividně verze, kterou váš telefon dostal v továrně, není dostačující. Budeme tak muset vyčkat, až bude dostupná novější verze firmwaru.

Nic se na tom nemění, ani pokud jste se přihlásili do programu Preview for Developers. Tím pádem máte k dispozici nejnovější verzi Windows Phone, ale dodatečný firmware a další software produkovaný exkluzívně pro Lumie je uvolňován nezávisle na operačním systému. Neexistuje nic, co byste mohli udělat, co by nástup uspíšilo.

Co je Denim

Výše uvedené vás už možná navedlo k otázce, co je to tedy vlastně Denim. I když např. Lumia 830 má Denim z výroby, doteď neměla k dispozici slíbenou rychlejší verzi aplikace pro ovládání fotoaparátu. Aplikace nebyla hotová. Teď, když je, stále ji neinstalujete.

Když pomineme frustraci, v podstatě se tak dá říct, že než získáte aplikaci Lumia Camera 5.0, máte poloviční Denim. Protože o lepším fotoaparátu aktualizace měla být především. Co tak dělá Denim Denimem?

 

Jedná se mimo jiné o soubor dodatečných aplikací. Microsoft (a před ním Nokia) jich poskytuje hned několik. Jedna umožňuje blokovat telefonní čísla, jiná vás nechá detailně nastavit preference mobilní sítě atp. Tyto aplikace Microsoft může a uvolňuje v nových verzích nezávisle na operačním systému.

Denim je jen jméno

U každé Lumie v nastavení najdete položku extras+info. Jak bylo řečeno, např. u Lumie 830 sice hlásá, že se máte Denim, ale jedná se vlastně zatím o poloviční vydání. To naznačuje, že Denim můžeme považovat spíše za marketingový název, který ale zase tolik neznamená. To potvrdil sám Microsoft.

Slíbené novinky kolem fotoaparátu nebudou dostupné pro každou Lumii, dočkají se jen dražší a lepší modely a jedná se pochopitelně o hardwarové omezení. To jsme věděli. Přestože vám tak zůstane stejná verze firmwaru, bude se zařízení najednou tvářit, že disponuje Denimem. Nebude mít na výběr, prostě bude mít aktuální verzi firmwaru pro dané zařízení.

Reálně nelze počítat s tím, že levné Lumie tentokrát dostanou nový firmware, stejně jako dražší sestry – po aktualizaci se především změní jméno. Co spustí změnu? V případě levných Lumií bude stačit aktualizace Windows Phone, viz dále.

Denim pro Lumii 830 je zatím poloviční
Denim pro Lumii 830 je zatím poloviční

Tři části skládačky

Společnost nám konečně vysvětlila podstatu softwaru pro Lumie. Denim není samotný firmware. Pod tímto názvem se schovává několik součástí, a sice firmware, operační systémaplikace určené exkluzívně pro Lumie. Microsoft přiznává, že dostupnost funkcí napříč rodinou zařízení Lumia se bude lišit.

Když v aplikaci extras+info klepnete na infromační ikonu, budete přesměrováni na web Nokia/Microsoftu, jenž vám vysvětlí výhody staršího softwaru Cyan. To situaci zmatenému člověku jedině dále znepřehlední.

To samo o sobě překvapivé není, ale je dobré ujasnit si situaci a pojmy. Společnost nám právě dokázala, že nutně potřebuje zkvalitnit komunikaci. Možná si vybavíte, že ještě nedávno jsme se divili, proč Microsoft v instruktážním videu představil složky na hlavní obrazovce jako součást Denimu.

Funkci totiž obsahuje samotný operační systém a má ji tudíž každý, kdo již povýšil na Windows Phone 8.1 Update. Platí to i pro jedince, kteří nevlastní zařízení značky Nokia/Microsoft. Teď víme, co tím firma myslela.

Každé zařízení musí mít nejen aktuální systém, ale také firmware, aby se v nastavení v extras+info místo Cyan objevil Denim. Kdo používá Nokii, může aktuálnost softwarového vybavení zařízení sledovat právě v uvedené sekci, protože samotná verze operačního systému představuje jenom jednu z více částí skládačky.

Navíc Microsoft obvykle uvolňuje hlavní nové verze firmwaru společně se systémovými aktualizacemi. Denim se tak pojí s Windows Phone 8.1 Update. Pokud si aktualizaci systému nevynutíte přes program Preview for Developers, obdržíte časem společné balení obsahující systém i firmware.

Na závěr malá rekapitulace. Pro dražší Lumie platí, že abyste měli Denim, musíte vyčkat na nový firmware a operační systém, zatímco v případě levných Lumií stačí aktualizace systému tomu, aby se v nastavení objevilo magické zaklínadlo Denim.

Bohužel situaci komplikuje dále to, že např. Lumia Camera 5.0 není dostupná pro telefon s předinstalovaným Denimem, protože nemají tu správnou verzi Denimu. Aplikace Microsoft uvolňuje průběžně, zatímco firmware a systém přichází pouze jednou za čas. Vysvětlujte někomu, kdo má Lumii 830 s Denimem, proč si zatím nenainstaluje Lumia Camera 5.0.

Zdroj: Microsoft via Windows Central 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?