Hlavní navigace

Spuštěna oficiální databáze evropských filmů. Poradí, kde je získat online

18. 4. 2019

Sdílet


Evropská audiovizuální observatoř spadající po Evropskou komisi tento týden spustila vyhledávač Lumiere VOD (video on demand). Jde o první filmovou databázi zaměřenou čistě na evropskou tvorbu. Nečekejte ale odbodu IMDB nebo ČSFD. Uživatelé v ní najdou jen velmi omezené informace o snímcích produkovaných na starém kontinentu, chybí jakékoliv sociální funkce (hodnocení, recenze, uživatelské vkládání obsahu). Hlavní přínos má být v tom, že Lumiere VOD poradí, kde si evropské snímky pustit z pohodlí domova.

Vyhledávač využívá data z 250 různých videoték, s dostupností v Česku ji pomáhal monitor Filmtoro. Databáze ani tak není úplná. Podle Evropské komise vzniklo za posledních deset let přes 18 000 evropských filmů. V databázi je jich 35 000, což stoletou historii kinematografie pokryje jen stěží. První film, který mě při vyhledávání napadl, byly Pelíšky. Inu, chybí. Přitom podle Filmtora jsou k vidění na iTunes, O2 TV a Voyu.

Lumiere VOD trpí i dalšími trampotami. Sice operuje s originálními názvy i překlady do angličtiny, ale není v tom zrovna konzistentní a uživatelé si nemohou vybrat, které se mají zobrazit ve výchozím nastavení. A tak se zimní komedie Marie Poledňákové z roku 1982 tvrdošíjně jmenuje With You The World Is Fun. Kolja je pak k dohledání pouze s pod názvem Kolya.

Databáze zkrátka potřebuje ještě pořádnou péči, abychom ji mohli respektovat. Tuzemské Filmtoro odvádí lepší práci a zobrazí více informací. Lumiere VOD by se ale měl stát jakýmsi referenčním zdrojem, podle něhož se bude posuzovat i loni schválená směrnice o audiovizuálních mediálních službách. Ta provozovatelům videoték nařizuje, aby jejich katalogy byly tvořeny minimálně z 30 procent evropskými filmy. Řada z nich kvótu nesplňuje.

Byl pro vás článek přínosný?