Hlavní navigace

Tip: Luna automaticky střídá světlý a tmavý motiv ve Windows 10

18. 3. 2020

Sdílet

Jednoduchou, ale důležitou funkci Microsoft ke tmavému režimu do Windows 10 nepřibalil. S Lunou naštěstí nemusíte denně měnit světlý a tmavý režim manuálně.

Tmavý režim ve Windows 10 není ničím novým. Microsoft ho pojal tak, že manuálně vybíráte barevnou skladbu prvků uživatelského prostředí. Apple, který někdy s určitým řešením vyčkává déle než konkurence, ale hned napoprvé pak předvede výsledek na špičkové úrovni, v tomto případě opět ukázal, že tmavý režim může být vyřešen elegantněji. S tím, jak ho Microsoft graficky ztvárnil, mnoho neuděláme. Tmavému režimu ve Windows 10 však lze bez větší námahy aspoň doplnit jednu důležitou funkci, kterou právě Apple v macOS nabídl od prvního dne. Automatická změna světlého motivu na tmavý, respektive na světlý, zní jako něco, co by do základní výbavy operačního systému patřit mělo. Někdy volíme čistě z estetických zájmů, jindy ryze pragmaticky. Světlý motiv se hodí při práci ve světlém okolním prostředí, tj. typicky přes den. Obsah obrazovky je lépe viditelný. Naopak večer nebo v noci je příjemnější dění na obrazovce utlumit. Pokud z těchto důvodů pravidelně přepínáte tmavý a světlý režim ve Windows 10, oceníte malý nástroj s prostým názvem Luna.

Podrobná změna režimu zobrazení s Lunou

Projekt se sice příslovečně řečeno nachází v plenkách, v tuto chvíli je však Luna již plně použitelná. Slouží tedy nejen k tomu, aby přepnula světlý motiv na tmavý a obráceně, v nástroji si rovněž zvolíte, jestli se má přepínat pouze prostředí v aplikacích (Change app theme), nebo také systémové prostředí jako hlavní panel (Change system theme).

Jako bonus pak můžete ke každému ze dvou stylů zobrazení přiřadit vlastní tapetu (Change wallpaper), takže si pro každé pracovní prostředí opět můžete vybrat obrázek, který bude výrazný přes den, zatímco večerní tapeta vám „nevypálí“ oči. Mám vyzkoušené, že Luna dokáže reagovat s určitým zpožděním v řádu minut i zpětně ve chvíli, kdy počítač probudíte ze spánku v době, kdy už by měla být dávno nastaveno světlé schéma.

Jedná se o minimalistický nástroj, který se nebojte ukončit křížkem. Aplikace třecích stran běžně vytváří ikony v oblasti vedle hodin, takže považuji za trochu matoucí, že tam Luna žádnou nepřidá. Pokyny ale má a režim zobrazení přepne. Jen dejte pozor na to, že do programu nezadáváte čísla ve 24hodinovém, nýbrž ve 12hodinovém formátu. Osmou ranní do pole zapíšete číslicí „8“, osmou večerní rovněž.

Přestože se už tmavý režim v Desítkách nachází pár let, není vyloučené, že Microsoft možnost automatické změny režimu zobrazení do systému jednou integruje. Ostatně funkce pro potlačení modrého světla může být rovněž přepínána automaticky. Poněkud ironicky je ovšem pověstná tím, jak špatně v jejím případě tenhle mechanismus funguje.

Byl pro vás článek přínosný?