Hlavní navigace

Lživá reklama O2: „Naše data jsou vhodná pro video. Ale vlastně nejsou“

13. 3. 2019

Sdílet


Český telekomunikační úřad v nové monitorovací zprávě upozornil na změnu virtuála O2 Family. „Operátor O2 Family v ceníku účinném od 1. března upozorňuje, že tarify a balíčky s datovým limitem nejsou určeny pro přehrávání videa či streaming v HD kvalitě nebo vyšší, ani pro stahování či zálohování velkých objemů dat, aktualizace software na pozadí, nepřetržité monitorování ani využívání dalších datově náročných služeb,“ uvádí úřad.

Stejný odstavec je již několik měsíců i v ceníku velkého O2. Paradoxně pod tabulkou, která ukazuje, jaké rychlosti v síti operátora jsou vhodné k jakým účelům. V ní stojí, že od 4 Mb/s už lze streamovat v HD kvalitě, od 20 Mb/s stahovat velké soubory a streamovat v UHD atd.

O2 sice ve zmíněném odstavci nepíše, že by také způsoby využití v jeho síti nefungovaly, ale nejsou pro ni určené. A týká se to jen tarifů s datovým limitem, takže všech určených pro běžné mobily. To je ale v rozporu s reklamami a jinými vyjádřeními operátora. O2 v únoru přidalo data (tj. stále jsou s limitem) a ve spotu hlásá: „Svět se točí okolo dat. Od teď jich má pro vás dvakrát víc, abyste si užili na internetu všechno, co máte rádi.“ Všude kolem lítají ikonky YouTubu, O2 TV, HBO nebo Google Play Filmů.

Když O2 loni uvedlo nové tarify s 4 až 20 GB dat, tak ředitel komerční divize Richard Siebenstich říkal: „Naše tři nové tarify nabízí vyšší objem dat, který vystačí na surfování v mobilu, poslech hudby a sledování videí i náročnějším uživatelům.

Operátor se také na webu chlubí, že má nejlepší datovou síť a je průkopníkem technologií. O2 přitom jako poslední z české trojky spustilo VoLTE (po dvou letech slibů) a stále ještě nepodporuje volání přes Wi-Fi ani HD Voice v sítích 2G a 3G.

Byl pro vás článek přínosný?