Hlavní navigace

Na macOS neběží docky, adaptéry a monitory s technologií DisplayLink, rozbil je update

20. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předtím, než se rozmohlo USB 3.1 typu C, které dokáže jako alternativní režim sloužit i jako obrazový výstup, neexistoval přímý způsob, jak připojit třeba k notebooku další obrazovku přes port USB. Ovšem jak možná víte, existuje technologie DisplayLink, která to dokázala zprostředkovat. Tyto čipy emulovaly na rozhraní USB grafickou kartu s vlastním ovladačem a díky tomu dokázaly k USB připojit obrazovku, nebo třeba jen dok či „dongle“ s obrazovými výstupy. Tyto adaptéry sice musely používat kompresi obrazu kvůli omezenému přenosovému pásmu USB, ale dokázaly třeba k notebooku připojit další obrazovky, když už jste neměli volný klasický výstup. Bohužel to vypadá, že majitelé těchto periférií pracující na počítačích Apple a operačním systému macOS, o možnost tato zařízení používat přijdou. S poslední aktualizací systému totiž přestaly fungovat.  

High Sierra 10.13.4 rozbila kompatibilitu

DisplayLink oficiálně podporuje Windows, Android, Ubuntu, ChromeOS a macOS, pro které poskytuje ovladače. Na platformě Applu ale v poslední verzi tyto periférie přestaly fungovat, respektive přestaly ukazovat jakýkoliv obraz na své obrazovce. Dochází k tomu po aktualizaci na macOS 10.13.4, zatímco s předchozí verzí 10.13.3 fungují zařízení korektně. Nefunkčnost postihuje obraz, takže u docků či donglů, které mají další konektivitu jako audio výstup nebo Ethernet, zůstávají tyto další funkce funkční.

DisplayLink na svém webu píše, že se snaží problém vyřešit s maximální prioritou a že Apple o tomto problému s aktualizací 10.13.4 ví. Zatím však není zdá se na stole žádné řešení ani výhled na to, kdy by mohla nekompatibilita být opravena. Podle některých informací nyní macOS podporuje jen obrazovky připojené přímo k GPU nebo bezdrátový výstup přes Wi-Fi (což Apple pojmenoval AirPlay). Apple v nejnovější verzi macOS přinesl oficiální podporu pro externí grafické karty připojené přes Thunderbolt a je možné, že tím vznikl nějaký konflikt, který DisplayLink rozbil. Pokud je ovšem příčinou záměrné odstranění nějakých API či rozhraní v systému, na kterých byl protokol DisplayLink závislý, nemusí se možná podařit fungování ovladačů pro tato zařízení obnovit. Pokud však jde o nechtěnou regresi, pak by snad mohla být opravena.

Na technologii DisplayLink sjou založené mnohé přenosné displeje s rozhraním USB Na technologii DisplayLink sjou založené mnohé přenosné displeje s rozhraním USB

Chybou jsou postižené různé adaptéry a USB monitory různých výrobců, ale například také zařízení Avatron Air Display, které umělo posílat obraz z Macu na tablet iPad a udělat z něj sekundární obrazovku.

Obnovit se podařilo jen režim klonování

Firmě DisplayLink se zatím ve snaze chybu opravit nebo obejít podařilo dosáhnout je velmi dílčího úspěchu. Nabízí novou verzi ovladače (4.3 Beta 2), u které funguje obraz alespoň v režimu klonování (clone), který ale není příliš užitečný; režimy mirror a zejména extend stále nefungují. Režim clone znamená, že na sekundárním monitoru je zobrazena přesná kopie primární obrazovky, se stejným rozlišením a bez možnosti nějak parametry zobrazení měnit. Pokud rozlišení nesedí, obraz se musí škálovat, případně „vycpat“ černými pruhy. Většina uživatelů ale asi USB monitory nebo adaptéry na bázi DisplayLinku koupila pro režim rozšířené plochy, tedy aby sekundární obrazovka poskytovala pracovní plochu navíc, spojenou s aktivním monitorem. A tato možnost je bohužel stále rozbitá.

Byl pro vás článek přínosný?