Hlavní navigace

Malá revoluce. Wooky vzala na milost sociální DRM a zasílá knihy i na Kindle

5. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cnews.cz bylo před dvěma lety prvním médiem, které vyzkoušelo novou platformu Wooky. Jednalo se o knižní řešení ve stylu Amazonu. Nakoupené tituly byly svázané pomocí DRM, takže jste si je mohli přečíst jen ve speciálních aplikacích pro Android, iOS, Symbian nebo Windows, případně později na tabletech Wooky či e-inkové čtečce eWooky. Podobnost s ekosystémem Kindle nemohla být větší.

Problém ovšem byl, že čtenáři chtěli hlavně Kindly. Podle několika různých odhadů se jedná o nejpoužívanější čtečku v Česku, přestože zde Amazon nemá pobočku, Kindle není v češtině a ani pro něj téměř nekoupíte žádné knihy (v Kindle Storu).

Kindle Wooky
Kniha z Wooky na Kindlu 

Prodejci se tomu časem přizpůsobili. Například Palmknihy.cz i eReading.cz už Kindly podporují, knihy ve formátu Mobi ale podepisují sociální ochranou, to aby při případném nelegálním šíření bylo možné dohledat původního piráta.

Platforma Wooky ale dosud zůstávala u vlastních softwarových řešení. Až 1. listopadu prolomila bariéru a začal sociální DRM nabízet také. Knihy nejsou podepisovány jménem a adresou, ale několika tajnými viditelnými i neviditelnými vodoznaky. Asi 14 dní testovala posílání na Kindle skrz obchod Rájknih.cz, nyní už je dostupná pro všechny prodejce zapojené do Wooky, tedy i Neoluxor.cz, eBux.cz a Arara.cz.

 

Čtečky Kindle jsou na českém trhu velmi rozšířené. Mnoho příznivců elektronických knih vlastní právě tato zařízení. Chtěli jsme distribuovat naše e-knihy i do těchto čteček, ale tak, aby to bylo pro zákazníky i nadále pohodlné. Nechceme, aby si e-knihy z Wooky museli zákazníci stahovat tak, že čtečku připojí kabelem k počítači a soubor e-knihy přesunou. Do čteček Kindle je možné zasílat e-knihy přímo z uživatelského účtu na platformě Wooky bez toho, aby čtenář musel Kindle připojit kabelem k jinému zařízení. E-knihu si čtenář jednoduše pošle ze své Wooky knihovny do Kindle čtečky pomocí služby Personal Documents,“ uvedl Lukáš Novák, ředitel společnosti Wooky.

Kindle Wooky
Kindle na Wooky

Z katalogu 5000 knih podporujících formát Wooky je možné 3500 titulů (neodešlete komiksy, časopisy a jiné spíš grafické tituly) stahovat na čtečky Amazonu. Stačí v nastavení účtu připojit Kindle a nechat si zasílat zakoupené tituly e-mailem přímo do zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?