Hlavní navigace

Malwarebytes Anti-Malware: Proti malware zdarma a účinně

20. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Malwarebytes je poměrně mladá. Dříve stál za vývojem tohoto ochranného programu pouhý jeden člověk, postupně však vytvořil silnou komunitu vývojářů a nakonec se rozhodla společnost vrhnout na trh placených řešení.

My vám dnes představíme volně šiřitelnou verzi programu. Ta pro občasnou doplňkovou kontrolu bohatě postačí, pokud vás však zaujme, nic vám nebrání si placenou verzi pořídit. Free verzi stáhnete na odkazu www.goo.gl/9vq35.

Aktuální již při instalaci

Malwarebytes Anti-Malware si zakládá na uživatelské přívětivosti a jednoduchosti. Nezpochybnitelným faktem totiž je, že bezpečnostní řešení může být sebelepší, pokud však bude spoléhat na schopnosti uživatele, nebude nikdy plně funkční.

Již proto je instalace programu velmi jednoduchá a zahrnuje v sobě okamžitou aktualizaci. Mnozí z vás jistě ocení i českou lokalizaci přítomnou nejen v instalačním procesu, ale i v samotném programu.

 Malwarebytes ANti-Malware Malwarebytes ANti-Malware

Rychlý test za pět minut

Po úspěšné instalaci (a aktualizaci) máte k dispozici přehledné rozhraní programu. Hned na první záložce máte možnost zvolit konkrétní typ testu. První možnost je Rychlá kontrola. Na našem testovacím počítači (se třemi terabajty dat) zabrala tato kontrola necelých pět minut.

Další možností je Úplná kontrola. Ta už je o poznání delší a opravdu zkontroluje každý soubor uložený v počítači nebo paměti. I přes až neuvěřitelnou rychlost testování se vůbec nezdá, že by počítač nějak zpomalil. Při první infekci zčervená ukazatel, test přitom běží dál. Ke způsobu likvidace se můžete vyjádřit až po skončení testu.

Možností poslední je potom Blesková kontrola. Ta je 14 dní dostupná všem uživatelům, poté však tato volba přestane být aktivní a může ji využívat pouze ten, kdo si zaplatí plnou licenci. Kontrola trvala celých čtyřicet vteřin (kontroluje totiž jen soubory v paměti a aktivní programy).

Jak naložit s havětí

Pokud test skončí bez nálezu, stačí potvrdit stiskem tlačítka OK a více se již nemusíte programu věnovat. Existuje však reálná šance, že MBAM (jak často bývá nazýván u techniků) infekci najde. V tom případě bude nutné klepnout myší na tlačítko Zobrazit Výsledky. Okamžitě budete přesunuti do seznamu výsledků, kde uvidíte po řádcích jednotlivé infekce.

Zde máte jedinečnou možnost zasáhnout do rozhodování o likvidaci havěti. Pokud jste si jisti, že soubor není škodlivý (a jedná se o falešnou detekci), můžete pomocí zaškrtávacího pole na levé straně příslušný soubor odznačit. Soubory i pak zůstávají v karanténě, odkud je můžete obnovit.

Proces dokončíte stiskem tlačítka Odebrat vybrané, v případě většího množství nákaz (v případě silně zanešených počítačů mohou jít hodnoty i do tisíců) akce nějakou dobu potrvá. V úplném závěru budete vyzvání k restartu počítače, MBAM nechce ponechat nic náhodě, restartem zaručí, že vir se neusadí někde v paměti.

Malwarebytes vytvořil jednoduchý, účelný a překvapivě účinný nástroj pro boj s počítačovou havětí. Kéž by se takto dařilo i ostatním bezpečnostním řešením.

Pro a proti

Skvělý doplněk k antiviru, může běžet souběžně, česká lokalizace, jednoduchost

Placená verze nenahradí antivir, málo možností nastavení

Hodnocení: 90 %

Minimální požadavky: Windows XP/Vista/7 32/64 bit, 256 MB RAM, 20 MB místa na disku

Byl pro vás článek přínosný?