Hlavní navigace

Malý cypřiš na šest způsobů

25. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V případě Radeonu HD 5830 nechala AMD výrobcům volnou ruku, referenční design je tu neznámý pojem. Jak se kdo úlohy zhostil?

 • Podrobné informace o Radeonu HD 5830 najdete zde.

Asus kartu vybavil sympatickým pasivem s dvojicí DirectConnect heatpipe. Ventilátor vyfukuje vzduch napůl ze skříně, napůl k diskům, z výstupů tu je jeden DVI, HDMI a DisplayPort, stejně jako u všech následujících modelů je tak postaráno o zapojení tří monitorů do Eyefinity.

EAH5830 DirectCu kupodivu pracuje na základních 800/4000 MHz.

Sapphire a Powercolor se spolehli na známou dlouhou klasiku s heatpipe, ventilátor je opět posazen uprostřed karty. Stejně jako Radeon HD 5850 mají karty čtyři výstupy, kromě HDMI a DisplayPortu na I/O shieldu najdete hned dvě DVI.

Gigabyte kartu zařadil do série Ultra Durable VGA, kromě skvělých japonských kondenzátorů či cívek s feritovým jádrem karta zaujme mohutným pasivem s měděnými heatpipe a hned dvěma většími ventilátory. Výstup je opět čtyřčetný, stejně jako u Sapphire/Powercoloru.

Obrázek Radeonu HD 5830 od HISu nemáme, máme vyfocenou jen krabici, ze které na nás čiší příjemný fakt – ke kartě dostanete Call of Duty: Modern Warfare 2.

Na závěr důkladnější pohled na model od XFX, opět na referenčních taktech 800/4000 MHz:

Chlazení je zde asi nejzajímavější - jemný kulatý pasiv s větráčkem a s masivní měděnou základnou protínají dvě silné, zřejmě nadstandardní osmimilimetrové heatpipe. Co zamrzí, je absence chladiče na paměťových čipech, VRM oblast má vlastní pasiv.

Výstupy karty jsou opět dvě DVI, HDMI a DisplayPort.

Zdroje: IT168, Centrale3D

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku