Hlavní navigace

MapaKriminality.cz: perfektní ukázka, jak nakládat s otevřenými daty

10. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

ProPolice/Otevřená společnost, o.p.s. provozuje užitečný web MapaKriminality.cz. Z veřejně dostupných informací v čitelném formátu (tzv. open/otevřená data), které poskytuje Policie ČR, totiž umí přímo na mapě vykreslit, kde lidé páchají nejvíce trestných činů.

Webová aplikace rozlišuje devět různých činů z období od ledna 2010 až po současnost. Republika je rozdělena do jednotlivých krajů a okresů, které mezi sebou můžete porovnávat. Hlavním ukazatelem je tzv. index kriminality (počet skutků přepočtených na 10 000 obyvatel), nechybí ale ani absolutní čísla týkající se množství trestných činů nebo počtu policistů v daném regionu. Mapa kriminality rovněž zobrazuje, kolik trestných činů bylo objasněno.

Mapa kriminality
Mapa kriminality

Díky portálu můžete snadno zjistit, že nejvíce trestných činů letos proběhlo v Praze 4 a nejméně v okresu Plzeň-jih. V Sokolově se policistům podařilo 74 % případů objasnit. V Praze například došlo od ledna do konce září k přesně 7000 vloupáním, ve Zlíně jich bylo skoro šestkrát méně.

Mapa kriminality
Mapa kriminality

Mapa kriminality dává datům tvář. Co nejde přímo vidět v surových datech, to lépe znázorní infografika a filtrované tabulky. Proto je důležité, aby veřejná správa poskytovala informace ve snadno zpracovatelných formátech, aby s nimi mohly ostatní organizace dále pracovat. Podobná mapa může sloužit policii, novinářům, studentům, ale i fanouškům statistik.

 

Přesto ani Mapa kriminality nevyužívá všech informací, které jsou dostupné. Přímo na stránkách policie.cz najdete hromadu excelovských tabulek, které jsou mnohem podrobnější. Kupřípadu vraždy, které na Mapě kriminality ani nejsou zvlášť rozlišeny, se dělí do šesti skupin: loupežné, sexuální, motivované osobními vztahy, na objednávku, novorozence matkou a vraždy ostatní. 

Byl pro vás článek přínosný?