Hlavní navigace

Mapka na KdeJsme.cz vám řekne, kde bydlí Petr, Radka, Novák nebo Němcová

25. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2011 u nás Ondřej Malačka, Jaroslav Rozman a Jan Samek spustili užitečný web KdeJsme.cz. Už čtyři roky sbírá data z volně dostupné databáze MVČR o četnosti jmen a příjmení. Databáze ministerstva obsahuje také roky narození a lokality, kde odkud lidé pocházejí. To všechno autoři služby dokázali přehledně zakreslit do mapy a grafů.

Výskyt příjmení Výskyt křestních jmen
Výskyt příjmení a křestních jmen

Vyhledat si můžete zvlášť příjmení, zvlášť jména a na mapce zobrazit regiony, kde je jich absolutně nebo relativně nejvíce. V prvním případě se zvýrazní místa s nejvyšší četností, ve druhém s největší hustotou, tedy poměrem vůči zbytku obyvatel. Pokud máte trochu nezvyklejší jméno, mapka vám může pomoci i při sestavování rodokmenu.

 

Na přiloženém screenshotu je tak vidět, že Zeman je relativně nejpoužívanější jméno v Pacově, kde žije 90 takto pojmenovaných osob. Zeman nebo Zemanová se jmenuje každý 221. obyvatel Pacova. Nejvíce Zemanů ale pochází z Prahy, kde jich je 2427 a Zeman je každý 557. obyvatel. V celé zemi je celkově 17 859 Zemanů s průměrným věkem 42 let.

Historický vývoj
Historický vývoj

Pod mapou se ještě nachází vývojový graf s historickými údaji. Z nich vyčtete, kolik bylo v daném roce takto pojmenovaných osob a jak bylo jméno populární v čase. Například Kevin začal být hodně populární po revoluci, jméno Dominik vystřelilo nahoru v roce 1998 „po Naganu“ a popularita jména Adolf bůhvíproč prudce klesla po roce 1939.

Byl pro vás článek přínosný?