Hlavní navigace

Mapy.cz aktualizovaly letecké snímky třetiny Česka

10. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Mapy.cz
Mapy.cz mají nové letecké snímky velké části Česka. Seznam aktualizoval území krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihočeského a Vysočiny. Snímkování tradičně zajistila společnost TopGis, kterou Seznam z jedné třetiny vlastní.

Aktuálních snímků se dočkala třetina republiky, přesněji 27 483 km². TopGis snímkoval v rozlišení 12,5 cm na jeden pixel a mapová vrstva obsahuje asi 1759 GPx dat. Po zpracování jde o 1,4 TB dat. Stejné hodnoty Seznam uváděl i při snímkování před dvěma lety.

Porovnat letecké snímky můžete na obrázcích níže. Seznam uchovává i starší snímky, při změně mapového podkladu si můžete prohlédnout i ty z roku 2003. Staré ortofotomapy jsou samozřejmě v menším rozlišení než dnes.

mapycz pred a po nove letecke snimky 2021 1
mapycz pred a po nove letecke snimky 2021 1
Nové letecké snímky v 2021
Nové letecké snímky v 2021

TopGis používá letadla Cessna 404 a Partenavia P68a a létá v měsících květen až září. Česko snímkuje po třetinách, příště jsou tedy na řadě moravské kraje. Od snímkování po publikaci na službě Mapy.cz většinou uplyne několik měsíců.

zdroj: Seznam.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.