Hlavní navigace

Mapy.cz už i pro auta. Nově podporují CarPlay a zlepší dopravní informace

10. 9. 2019

Sdílet

Dlouhých devět měsíců trvalo, než Apple vpustil Mapy.cz do palubních systémů CarPlay. Seznam včera potvrdil, že cupertinská společnost konečně vyhověla jeho žádosti a majitelé iPhonů a patřičně vybavených vozů se již mohou nechat po cestě navigovat ryze českými mapami.

Má to ovšem dva háčky. Uživatelé se musí nejdříve přihlásit k betatestování map na adrese bit.ly/test_flight_app. A pak ještě musí zprovoznit CarPlay ve svém voze. Apple zde funkci ještě oficiálně nenabízí (viz seznam podporovaných zemí), takže některé vozy mohou při spárování s iPhonem protestovat. CarPlay je dle stránky Applu dostupný již ve více než 500 modelech aut.

https://twitter.com/mapy_cz/status/1170983438469554177

Seznam by rád podporoval i konkurenční platformu Android Auto, ale tam naráží na nezájem Googlu, který k sobě aplikace třetích stran nepustí. Z map jsou tam dostupné jen ty jeho a Waze (ty rovněž vlastní). Nezávislé řešení MirrorLink pak zase nepodporují Mapy.cz.

TEST: BMW X5 M50d G05 s bezdrátovým CarPlayem

Mapy.cz letos výrazně zlepšují navigaci pro auta. Již si poradí s řazením do jízdních pruhů, upozorní na překročenou rychlost a mají i noční režim. Navigace dostane také 3D pohled, upozorní na radary a kamery. Na zahrnutí aktuálních dopravních informací se momentálně pracuje. Seznamu data dodává společnost Intens a hledá ještě další poskytovatele. Vylepšení na dopravní mapě budou prvně vidět na webu mapy.cz/dopravni.

Byl pro vás článek přínosný?