Hlavní navigace

Knihu už nevezmete do ruky. Mapy.cz nabídnou plnohodnotný atlas

21. 4. 2020

Sdílet

Nejnovější vychytávkou seznamáckých map je atlas (atlas.mapy.cz). Bude se hodit nejen dětem školou povinným, ale i dospělým, kteří by chtěli poznat svět v širších souvislostech. Zatímco klasické Mapy.cz vám najdou nejvhodnější trasu, vyhledají nejbližší restauraci či se prostřednictvím satelitních či panoramatických snímků podíváte, jak to vypadá ve vaší ulici, atlas vás bude učit.

Hned po otevření se zobrazí vrstva s povrchem země, na němž jsou barevně vyznačeny vysoké hory i hluboké příkopy. Různých vrstev je více než čtyřicet a vybrat si je můžete přes menu v pravém horním rohu.

Hodit se bude poznávačka států na politické mapě, mapy podnebných pásů, povodí řek, teplot, srážek či různých znečištění. Seznam přihodil i řadu společenských a ekonomických vrstev, takže se můžete podívat, kde jsou ve světě nejvyšší gramotnost, chudoba, průměrná délka života, kde žijí různé rasy, jak jsou rozšířena náboženství či jaká je životní úroveň zemí. Komu nestačí mapy, může si státy porovnat také v tabulkách, stačí otevřít legendu a kliknout na příslušné tlačítko.

TIP: Mapy.cz se zapojily do boje s koronavirem

Atlas funguje i na mobilech (na webu, nikoliv v aplikacích), ale vzhledem k množství informací a přehlednosti mu více sluší velká plocha obrazovky notebooku či stolního počítače. Služba je zatím pouze v betaverzi, ale osobně jsem nenarazil na žádný technický problém. Vadit může v některých případech spíš neaktuálnost dat. Řada vrstev se spoléhá na pět šest let staré statistiky, jenže aktuálnější holt úřady či různé organizace neuvádějí.

TIP: Podívejte se na mapy, atlasy a glóby staré stovky let. Jsou online

Byl pro vás článek přínosný?