Hlavní navigace

Mapy.cz dostaly letecké snímky celého Rakouska. Nejsou tak dobré jako české

24. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rakousko je pro Čechy podle ČTÚ čtvrtou nejpopulárnější zahraniční destinací. Na mobilních mapách Seznamu pak dokonce druhou hned za Slovenskem. Seznam proto do aplikací i na web přidal rakouské letecké snímky. K našim jižním sousedům nevyslal letadla TopGisu jako u nás, ale využil otevřených mapových dat včetně ortofofo podkladů, které zdarma nabízí samotné spolkové země.

Mapy.cz s rakouskými leteckými snímky
Mapy.cz s rakouskými leteckými snímky

Snímky nejsou tak kvalitní ani aktuální jako ty české. Nabízejí přiblížení na 19. úroveň (české až na 20.), pocházejí z let 2011 až 2014 (české z roku 2015). Hlavního rozdílu si ale všimnete na první pohled. Tím, jak se fotilo v různých obdobích, vypadají jednotlivé regiony odlišně. Hranice (švy) jsou výrazné. Seznam snímky jen lehce upravoval, u těch českých přitom ladí barevnost a švy citlivě umisťuje do nerušivých míst podél cest a polí.

Na mapě lze vidět různé etapy focení
Na mapě lze vidět různé etapy focení

Předpokládáme, že leteckou mapu hodně využijí Češi, kteří se pravidelně pohybují v příhraničí, nebo sem míří na výlet. Osm z deseti rakouských turistických destinací, které si na Mapy.cz Češi nejčastěji zobrazují, totiž leží právě v pohraničí – lidé prostě hledají místa na nedělní výlet,“ vysvětluje Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Viditelné švyViditelné švy
Viditelné švy

Tipy na zajímavá místa: Pyramidenkogel, Hardegg, Kaja, Posvátný kámen, Einsiedlerhöhle, Edenkeller, Karlslust, Falkenstein, Übersteg, Cimaross.

 

Zdroj: Seznam

Byl pro vás článek přínosný?