Hlavní navigace

Mapy.cz letos projely krajskými městy. Mrkněte na novou panoramu

30. 12. 2019

Sdílet

Plán Seznamu nevyšel úplně na sto procent. Na jaře jsme exkluzivně získali mapku s místy, která by se letos měla dočkat nového pokrytí panoramy. Česká internetová jednička chtěla opětovně nafotit všechna krajská města a vybraná území, kudy snímkovací vozy projely naposledy v letech 2013 a 2014. Na Karlovy Vary, okres Jindřichův Hradec a okres i město České Budějovice se ale nakonec nedostalo.

I tak ale vozy brázdily napříč republikou a pořídily 54 milionů fotografií, z nichž pak software vygeneroval bezmála tři miliony sférických panoramat o celkové velikosti 10,5 terabajtu. Snímkovací výbavu Seznam vzal nejen do běžných ulic, ale nafotil také turistické atrakce jako pražskou zoo nebo ostravskou Dolní oblast Vítkovic.

V budoucnu chtějí Mapy.cz pokrýt i všechny turistické trasy, kterých je v Česku okolo 40 tisíc kilometrů. Seznam už pro tyto účely vytvořil snímkovací batoh podobný tomu, který pro pěší výlety používá Google.

S jednou věcí však Seznam oproti svému rivalovi ještě pořád bojuje, a to je kvalita snímků. Přestože už česká firma vyrobila několik generací panoramatických kamer, jejich dynamický rozsah je pořád poměrně slabý. Stačí, aby trochu zasvítilo slunce a fotky jsou ve světlých částech plné přepalů a ve tmavých zase plné šumu. Viz přiložená galerie a ukázky z Prahy a Ostravy. Naopak snímky Brna a Plzně ukazují, jak by to v ideálním případě mělo vypadat.

Zdroj: Mapy.cz

Byl pro vás článek přínosný?