Hlavní navigace

Mapy.cz se zapojily do boje s koronavirem. Nakažení sdílejí svou polohu

22. 3. 2020

Sdílet

Aplikace Mapy.cz vám nově prozradí, když se ve vašem okolí objeví člověk s pozitivním výsledkem testu. Po aktualizaci aplikace na vás vyskočí dotaz, zda chcete sdílet svou polohu se Seznamem. Na druhé straně pak Seznam bere data o lokaci nakažených z platformy COVID19CZ, která tam dobrovolně poskytli nakažení lidé. Aplikace porovnává obě lokace včetně historie a v případě jejich protnutí vás upozorní. Není to tedy tak, že byste na mapě viděli červené tečky jako na ilustračním obrázku a mohli se jim předem vyhnout. Jak to ale vypadá při kontaktu a zda dostanete upozornění hned, nebo až ex-post, Seznam ve zprávě neukázal. „Věříme, že využitím sdílené aktuální polohy a historických dat o pohybu pozitivně testovaných lidí snížíme riziko přenosu koronaviru,“ říká k aktuální situaci Martin Jeřábek, manažer služby Mapy.cz.

Sdílení polohy
Sdílení polohy
Sdílení polohy
Sdílení polohy
Mapy cz covid sdílení polohy obr3
Mapy cz covid sdílení polohy obr3
Uzavírky obcí s koronavirem
Uzavírky obcí s koronavirem

Aplikace pracuje se souborem anonymizovaných polohových dat, přičemž párování s daty iniciativy COVID19CZ probíhá několikrát za hodinu. I přes tuto vychytávku je však nutné, aby lidé za všech okolností dodržovali bezpečnostní opatření a vládní nařízení pro minimalizování rizika nákazy.

Zapojili jste se v aplikaci mapy.cz do boje?

Data nebude Seznam s nikým sdílet a po skončení epidemie je podle zprávy smaže. Sdílení můžete sami kdykoliv zrušit. Mapy.cz zobrazují i uzavírky obcí na olomoucku, kde byla vyhlášena karanténa na celou oblast.

zdroj: Seznam.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.