Hlavní navigace

Bude vám na výletu pršet? Mapy.cz mají funkci, která vám to řekne (aktualizováno)

Sdílet

Aktualizováno 1. srpna 2019

Počasí v plánovači tras je nově dostupné i na mobilech a tabletech. Aplikace pro Android (Play Store) již byla aktualizována, update pro iOS (App Store) je ve schvalovacím procesu na dostupný bude v příštích hodinkách, případně dnech (dle náladu Applu).

Původní článek z 8. července 2019

Mapy.cz se na jaře těsněji spojily s Windy.com a dokážou zobrazit předpověď počasí kdekoliv na světě. Teď navíc potichu uvedly funkci, která meteorologická data využívají novým způsobem. Pokud si v plánovači připravujete výlet, Mapy.cz vám řeknou, jaké počasí na vás čeká v průběhu cesty.

Na trase pak uvidíte několik bublin s teplotou, oblačností, srážkami nebo větrem. Jednotlivé bubliny přitom logicky ukazují předpověď v době, kdy do místa dorazíte. Startovní bod má standardně nastaven aktuální čas, odjezd ale můžete stanovit ručně až na tři dny dopředu a v půlhodinových intervalech. Novinka je zatím dostupná pouze v plánovači na webu (v panelu aktivujete přepínač Počasí na trase), nikoliv mobilních aplikacích.

TIP: Mapy.cz dostaly tmavý režim. V noci nebudou oslňovat

Ke spokojenosti chybí už jen jediná věc – možnost nastavit si vlastní průměrnou rychlost. Čím delší trasa, tím více se bude lišit čas příjezdu, který Mapy.cz odhadují. Služba dle mého pozorování počítá s tím, že pěší jdou přibližně 4 km/h, kolaři pak okolo 16 km/h. V obou případech po rovince (u velkých převýšení se rychlosti snižují). Jenže běžci nebo trochu výkonnější cyklisté mají vyšší tempo a Mapy.cz budou ukazovat předpověď počasí do doby, kdy už v místě dávno nebudete. Nehledě na to, že u dlouhých výletů můžete najednou kombinovat auto, vlak, kolo i pěší.

Byl pro vás článek přínosný?