Hlavní navigace

Marketing čaruje: Super Talent slibuje rychlosti v řádu GB/s přes USB 3.0

17. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Super Talent Technology, výrobce flashdisků, SSD a operačních pamětí, dnes představila svou nejnovější chloubu. Jmenuje se Ram★Disk USB a slibuje rychlosti čtení a zápisu takříkajíc z říše snů. Tisková zpráva uvádí podivně specifická čísla, prý „až“ 4041 MB/s při čtení a 5388 MB/s při zápisu.

Co na tom, že skutečně dosažitelná rychlost USB 3.0 je přibližně desetkrát nižší (specifikace USB Implementers Forum hovoří realisticky o 400 MB/s, když se započte vliv paritních bitů a další režie rozhraní), a nejrychlejší kapesní flashdisky dosáhují stěží poloviny. Super Talent to vysvětluje následovně: Ram★Disk prý pro superrychlé kopírování souborů používá volnou operační paměť počítače.

Pokud vám to nedává žádný smysl, nejste sami. Tisková zpráva je velice zmatená a princip fungování prakticky vůbec nevysvětluje. Název výrobku je ale dost dobrou indicií. Na flashdisku je program, který ve vašem počítači vytvoří RAMdisk (virtuální diskovou jednotku v operační paměti), ten pak můžete používat jako úložiště pro dočasné soubory, ke kterým potřebujete rychlý přístup. Během vaší práce se obsah RAMdisku pomalu zálohuje na připojený flashdisk. Přestože musí jít o softwarové řešení, o podporovaných operačních systémech nenajdete ve zprávě ani zmínku.

 

Hovořit v tomto případě o přenosové rychlosti je už za hranicemi zavádějícího tvrzení a Super Talent takové klamání spotřebitele určitě nemá zapotřebí. RAMdisk si ostatně můžete zřídit i bez tohoto leštěného prdu z leštěného hliníku, potřebné software a ovladače pro Windows jsou dostupné i zdarma, Linux to umí nativně.

Zdroj: Super Talent

Byl pro vás článek přínosný?