Hlavní navigace

Pošlete své jméno k Marsu. NASA opět rozdává „letenky“

12. 8. 2019

Sdílet

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku se připravuje na další velkou misi. Za rok pošle k rudé planetě novou pojízdnou laboratoř nazvanou Mars 2020. Vozítko je z velké části založeno na návrhu předchozího roveru Curiosity, ale má zesílenou konstrukci a také novou sadu vybavení.

Technici například vyrobili nová kola, která by se už neměla tolik poškozovat jako u předchůdce. Odlišné bude i rameno. To bude mj. sloužit k odběru vzorků pro následné odeslání zpět na Zemi. Curiosity zkoumá sám na místě. Mars 2020 má vědcům významně pomoci při hledání stop předchozího života a pro přípravu na budoucí pilotované lety.

Na palubě tunového vozítka je například přístroj, který otestuje přeměnu CO2 na dýchatelný kyslík. Další zařízení otestuje vhodné materiály pro výrobu skafandrů. Na povrch se vůbec poprvé dostane radar, který bude hledat stopy vody. Premiérou bude též dvoukilový dron Mars Helicopter Scout, jenž má ověřit, zdali je možné planetu pozorovat i letecky.

TIP: Vodítko k hledání života na Marsu. NASA na něm objevila organický materiál

A na palubě bude tradičně i paměťový čip, který ponese jména všech, kteří se zaregistrují na nasa.gov. Přihlásilo se již přes osm milionů zájemců, ti všichni mohou zanechat na Marsu malinkou stopu a NASA jim za to vygeneruje hezký palubní lístek.

Palubní lístek na Mars 2020 Palubní lístek na Mars 2020

Program již funguje mnoho let (byl součástí misí Mars Science Lab, MAVEN, Mars Exploration Rovers, Orion a InSight) a každý může své jméno odeslat opakovaně. Mars 2020 by měl odstartovat v červenci 2020, přistání je naplánováno na únor 2021.

TIP: NASA se rozloučila s vesmírným rekordmanem Opportunity

Mimochodem, NASA má na YouTubu živé vysílání toho, jak se v centru JPL v Pasadeně vozítko konstruuje.

Byl pro vás článek přínosný?