Hlavní navigace

Máte problémy s PhysX a Metro 2033? Nejste sami

12. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Problémů s ovladači ATI Catalyst jsem si za dobu, co testuji grafické karty užil nemálo. Dokonce snad více i době, kdy se ještě nejmenovaly Catalyst a poté hlavně v dobách, kdy ATI začínala s .NET Catalyst Control Center pod Windows XP. V poslední době se ale potíže stále častěji týkají ovladačů společnosti Nvidia, dříve zvaných ForceWare, dnes jen GeForce. Nejdříve to byly potíže s mizejícím sledováním teplot, zničeným hardwarem (souvisejícím asi částečně i se zvýšením výkonu, hlavně na G92) a nemalé potíže přináší integrace PhysX do ovladačů grafické karty.

Schválně se zkuste podívat do Program Files (x86) a NVIDIA Corporation\PhysX\Engine

Nejenže ovladače PhysX zřejmě značně zvyšují objem každé verze ovladačů, ale jejich filozofie mi přijde poněkud podivná. Zpětná kompatibilita je totiž zaručena uchováváním všech klíčových předchozích verzí.

Do toho občas přijdou trošku problémové verze, jako kupříkladu 9.09.0203. To jsou ovladače, jež byly tuším vydány současně s GPU PhysX patchem pro Sacred 2 a už v té době jste mohli na internetu najít reakce, že s těmito ovladači uživatelům pro změnu neběžely starší tituly (a volili tedy mezi Sacred 2 a staršími). To si pořád ještě připravuji půdu pod nohama pro grandiozní finále, jež v mém případě způsobilo posunutí vydání druhé části recenze GTX 480 o několik dní.

Další problémy mohou nastat při změnách ovladačů a s herními novinkami jako třeba Metro 2033. To s sebou nese ovladač PhysX 9.10.0222, tedy novější "driver" než má Nvidia na svých stránkách. Jelikož jsem znovu měřil některé testy na GeForce GTX 285, použil jsem ovladač 197.25, jeden z nejnovější, který tuto kartu podporuje. Poté jsem vrátil do PC GeForce GTX 480 a nainstaloval zpět tedy 197.17. Spuštění hry Metro 2033 najednou nebylo možné a končilo hlášením: PhysXloader.dll is missing (nebo not found).

Stačilo zadat klíčová slova physxloader a metro 2033 do googlu a vyskočí na vás stovky stejných problémů. I když odfiltrujete potíže zaviněné warezem, zbude jistě více než sto relevantních odkazů. Dozvíte se, že musíte instalovat PhysX 9.10.0222 ze složky hry (jak se ale z fungující hry stala nefunkční? stačilo instalovat ovladače ke grafické kartě Nvidia?). Dobrá tedy, provedeme to. Jenže ouha:

Popravdě některým, to fungovat bude, resp. většině. V mém případě se to ale zaseklo na starší verzi ovladačů PhysX, jež se tam zřejmě dostala s nějakou jinou používanou hrou nebo ovladači GeForce. Ovládací panely hlásily možnost odinstalovat 9.09.0203. Pokusil jsem se tedy. Ale opět špatně. Screenshot nad odstavcem mě pronásledoval a nešlo tuto verzi ani znovu nainstalovat.

Pořád jsem měl dodat nějaký WIS....msi, který v Common Files\Wise
Installation Wizard ale nebyl. Přejmenování WIS...msi z jiné verze PhysX
nepomohlo. Driver Sweeper bohužel také. Ovladače jakoby odebral, ale
nové ovladače stále nebylo možné nainstalovat. Ovladače 9.09.0203 a starší potom při instalaci začaly skutečně vtipkovat:

Kontaktoval jsem i Nvidii a dostal se mi odpovědi, která mě zvedla ze židle:

Can
you ask him to try this?

I’d
have to ask on the uninstall issue. Normally that can only happen if
you mess around with different versions over time on a system.

Veškerý "mess" byl na asi měsíc staré instalaci Windows 7, kde došlo k pouhé instalaci testovacích her a dvou verzí ovladačů Nvidia GeForce (což je bohužel nutnost, když GeForce GTX 480 není v době vydání podporována v ovladači s dalšími kartami). Dobrá tedy, jedna rada tam byla. Instalaci PhysX spouštím s parametrem /quiet (můžete přidat na konci spouštěcího příkazu při tvorbě zástupce) a ta tedy mlčenlivě proběhne. Poprvé se mě Windows 7 zeptají, jestli jsem si jist, že je program správně nainstalován. Řeknu, že ano, ale Metro 2033, Supersonic Sled či Batman Arkham Asylum končí stále chybou kolem PhysXLoaderu a případně pádem aplikace (to když jim PhysXloader zkopíruji přímo do složky se spouštěcím EXE).

Starší Mirror's Edge se s rozšířenou PhysX spustí, ale výkon kolem 42 fps ve Flyby benchmarku u GeForce GTX 480 napovídá, že PhysX počítá jen procesor. Zkouším ručně promazat od PhysX celý registr, všechny soubory na disku, jenže instalace bez parametru quiet končí neustále dotazem po odinstalátoru starší verze (9.09.0203). Zastoupení Nvidie už jen krčí rameny a doporučuje reinstalaci celého systému.

Od plic si zanadávám, protože jsem ještě neměl vyrobený klon disku anebo alespoň image systémové partition a všechny body obnovení jsem si zaplácal pokusy o instalaci/odinstalaci různých verzí ovladačů PhysX. Další den strávím instalací Windows 7 a nastavení všech aplikací a her do předchozího stavu. Na radu Nvidie už instaluji jako první ovladače právě PhysX 9.10.0222 společně se Steam verzí Metro 2033, stejně by prý tyto měly tvořit základ dalších na nvidia.com vystavených. Teprve poté si troufnu instalovat ovladače GeForce...

Můj hořký povzdech nemá sloužit jako pranýř Nvidie zhrzeným redaktorem, ale obsahuje několik tipů, jež při troše štěstí většině uživatelů při podobných problémech pomůže. Vyznačil jsem je v článku tučně. Dost možná jsou na vině i Windows od Microsoftu, ale v každém případě si Nvidia se svou politikou distribucí verzí PhysX na problémy hodně zadělává. A to, že i při nemálo existujících problémech po internetu i fóru na nvidia.com, neudělala alespoň sama nějakou schopnou čistící utilitu a nedokáže ani sama poradit nic lepšího než reinstalaci Windows, je už jen podtržením.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku