Hlavní navigace

MCP89E: nový čipset od nVidie pro Centrino 2

25. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Nvidia představila zcela nový čipset určený pro procesorovou platformu Centrino 2 společnosti Intel. Tento nový model označený MCP89E zcela nativně podporuje paměťové moduly typu DDR3. Sdílí mnohé konstrukční prvky s čipsetem MCP79, se kterým má také stejné zapojení a konektorové vývody. Díky tomu je zaručeno, že stejná základní deska osazená stejnou paticí bude schopna pojmout kterýkoli z nich.

Zatímco čipset Nvidia MCP79 podporuje nejvýše 2 GB operační paměti typu DDR2/DDR3, novější MCP89E je schopná použít až 4 GB prostoru, které jí poskytnou modernější moduly DDR3. Nebude však schopna použít starších modulů DDR2.

Na druhou stranu ale Nvidia MCP89E podporuje pouze osm PCIe linek, zatímco model MCP79 jich podporuje rovnou dvacítku. MCP89E nabízí dva digitální výstupy pro displej namísto jednoho u MCP79, může tedy nabídnout současně DisplayPort i HDMI konektory v jednom mobilním zařízením.

Rozhraní MCP79 MCP89E
FSB omezeno na 1066 MTs omezeno na 1066 MTs
Paměť DDR2/DDR3 (dual channel) DDR3 (dual channel)
PCI Express až 20 linek až 8 linek
Ethernet MII/RGMII RGMII
iGPU 2x DAC, 1x DP/HDMI, LVDS 1x DAC, 2x DP/HDMI,  LVDS
PCI ano ne
LPC ano ano
SATA 6x (Gen2) 4x (Gen3)
HDA 2x audio kodek 2x audio kodek
USB 12x 12x

Zcela budete muset zapomenout na nativní podporu pro PCI rozhraní i sériové porty, naopak dostanete čtyři nativní SATA porty třetí generace (namísto šesti portů generace druhé u MCP79). Hodnoty napájení jádra i samotná spotřeba energie se předpokládá u nového čipsetu nižší, reálné hodnoty však nejsou známy.

Bude zajímavé sledovat, jak si nový čipset Nvidia MCP98E povede a kdy se jej dočkáme v prvním notebooku. Vše záleží na obratnosti Nvidie v přesvědčování výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?