Hlavní navigace

MediaTek oznámil svůj první 64bitový mobilní SoC: čtyřjádro MT6732 s LTE

24. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V průběhu loňského roku se tchajwanská firma MediaTek značně vyšvihla na řebříčku dodavatelů mobilních procesorů. Pamětníci možná značku znají z čipů používaných v přehrávačích videa ve formátu DivX, ale v dnešních časech na sebe upozorňuje spíš třeba osmijádrovým čipem pro mobily. Nyní, v rámci veletrhu MWC, Mediatek oznámil i svůj první 64bitový procesor architektury ARM.

Právě na čipy implementující 64bitovou architekturu ARMv8 se letos asi bude soustředit pozornost médií i veřejnosti a MediaTek je již připraven s procesorem MT6732. Podobně jako u Qualcommu (který stihl oznámit 64bitový Snapdragon 410 už v prosinci/decembri) je také čip MediaTeku založen na licenčním jádře Cortex-A53. Ponese konkrétně čtyři jádra, taktovaná na 1,5 GHz. To, že výrobci zatím ohlašují jen čipy s Cortexy-A53 (což jsou jádra navazující na Cortex-A7), asi ukazuje, že výkonnější Cortex-A57 není ještě připraven na nasazení v telefonech. Paradoxně se tak 64bitová architektura dostává na trh nejprve v středních až levnějších segmentech trhu, zatímco v těch dražších se ještě budou držet 32bitové Cortexy-A15.

Čip MediaTek

Jako grafické jádro bude čipu sloužit GPU Mali-T760 licencované přímo od ARMu, které podporuje OpenGL ES 3.0 a také OpenCL 1.2. To ale na platformě Android aso pbvykle nebude k dispozici, jelikož Google pro toto API nedodává podporu. Multimediální blok pak podporuje přehrávání videa ve formátu HEVC (alias H.265) a H.264, nicméně jen v rozlišení 1920 × 1080 bodů. 4K se zde na rozdíl od nedávno oznámeného MT6595 nekoná a není řeč ani o podpoře formátu VP9 (který ale není tak podstatný). Čip také umí nahrávat jen do H.264 (1920 × 1080 bodů, 30 snímků za vteřinu), nikoliv už do HEVC. Tato omezení je pochopitelně třeba přičíst na vrub tomu, že MT6732 není určen pro highendová, ale spíše pro dostupnější zařízení.

o své 64bitové prvotiny MediaTek integruje i LTE (a ovšem také podporu pro připojení třídy 3G), Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Přes Wi-Fi adaptér bude SoC podporovat i bezdrátový přenos obrazu standardem Miracast.

 

MediaTek začne s komerčními dodávkami čipu MT6732 někdy ve třetím kvartále roku. Zařízení na něm založená by se pak měla na trh dostat někdy před koncem letoška. Mělo by jít o relativně dostupnější modely – MediaTek hovoří o střední třídě, avšak s podporou nejmodernějších funkcí. Fakt, že uvádění architektury ARMv8 začíná v nižších patrech nabídky, by jinak mohl docela urychlit nástup 64bitových čipů ARM obecně. Své dílo snad vykoná i konkurence různých výrobců čipů, čelících nyná dosti dominantnímu Qualcommu.

Zdroj: MediaTek, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?