Hlavní navigace

MediaTek údajně chystá desetijádrový mobilní SoC, Helio X20

19. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco v normálním desktopu se Intel zasekl na čtyřjádrových procesorech (pomineme-li CPU odvozená od Xeonů), konkurence z tábora ARM paradoxně běžně nabízí osmijádra pro mobilní zařízení, pravda s jednotlivými jádry podstatně slabšími. Pokud jste si mysleli, že u osmijader to skončí, pak jste se mýlili. Firma MediaTek (která onehdy přišla i s prvním čipem s osmi Cortexy-A7) teď údajně chystá na trh rovnou desetijádrový SoC.

MediaTek má momentálně v nabídce čip Helio X10 s osmi 64bitovými jádry Cortex-A53, jeho následovník s označením Helio X20 by ale prý měl počet jader zvednout na deset. Existence tohoto SoC, ani parametry sice oficiálně nikde nebyly potvrzené, podle jistého čínského analytika už jej ale MediaTek tajně představil potenciálním zájemcům z řad výrobců mobilů a podobných zařízení, mezi nimi například firmě Xiaomi.

Mediatek MT6572

Jaká procesorová jádra mají být v desetijádrém Heliu použita, mezi zveřejněnými informacemi bohužel není, s vysokou pravděpodobností by to ale měly být Cortexy-A53. Pokud by mezi nimi byla i silnější jádra jako varianty A72 či A57, asi by šlo o uspořádání big.LITTLE, kde by velkých jader bylo šest, nebo dokonce jen čtyři. Počet deset je ovšem u ARMu poněkud zvláštní, neboť jeho mnohojádrové architektury počítají se seskupováním jader do klastrů po čtyřech. Nicméně už byly představeny šestijádrové verze, kde jsou některé z těchto interních uzlů obsazené jen dvěma jádry. Takto by asi byl řešen i desetijádrový Helio X20, byť by použití osmi nebo dvanácti jader (zejména budou-li to značně malé Cortexy-A53) dávalo větší smysl.

 

Určitou mlhavou představu o výkonu si lze udělat z toho, že MediaTek údajně klientům slíbil výkon přes 70 000 bodů v benchmarku AnTuTu. Pokud je ale čip založený čistě na malých Cortexech-A53, pak bude samozřejmě silný jen ve vícevláknových úlohách, zatímco v zátěži limitované jedním vláknem se velké pokroky čekat nedají. Na jakém procesu má výroba čipu Helio X20 probíhat, uniklé informace neříkají, ale masová produkce má nastat ještě před koncem letošního roku. V tabletech či telefonech by se pak mohl objevit někdy v první polovině roku 2016.

Slajd k dříve oznámenému čipu MediaTek Helio X10
Slajd k dříve oznámenému čipu MediaTek Helio X10

Jaký je smysl podobných procesorů v mobilní oblasti, je samozřejmě jiná otázka. Činnosti jako prohlížení webu profitují spíše z vysokého výkonu v jednom vlákně, který nemusí být dostupný permanentně, ale jen v režimu turba. V mnoha typech reálných programů tak asi toto CPU natrhne čip s menším počtem Cortexů A15, A57 či podobných jader. Pozitivní přínos by však deset jader mohlo mít třeba v multimediálních úlohách, pokud pro ně není k dispozici specializovaná akcelerace a je nutno použít softwarovou cestu.

Zdroje: Liliputing, GizmoChina

Byl pro vás článek přínosný?