Hlavní navigace

Meebo: ICQ, Jabber i Windows Live Messenger stále s sebou

13. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tradiční IM proti sociálním sítím

IM sítím a desktopovým klientům je pomalu konec, většinu komunikace nyní obstarává Facebook Chat nebo broadcasting à la Twitter. Kdo je ale ze staré školy (ne té úplně staré závislém pouze na e-mailech), nedá na klasické kecálky dopustit. Inu jednou už ty účty pro ICQ, Windows Live Messeger, Yahoo nebo AIM máme, tak proč přecházet někam jinak (pokud si totéž řeknou i přátelé).

Trend sociálních sítí neuniká ani oficiálním klientům pro nejpoužívanější sítě – bez Facebooku, Twitteru nebo MySpace už dnes nemůžou do světa vypustit novou verzi. A pokud chcete psát i na mobilu, většinou potřebujete další program. Problém takových sítí je, že se historie komunikace tříští do několika klientů najednou a pokud chcete něco dohledat, máte smůlu. Můžete sehnat přenosnou „portable“ verzi klientu pro USB flashky, ale zase to neřeší problém na mobilu. Google Chat / GTalk se chytře ukládá přímo do Gmailu, takže je přístupný odkudkoliv, jenže co s ICQ a dalšími?

Meebo vládne všem

Možná jste slyšeli o online klientu Meebo. Díky němu se připojíte k nejběžnějším sítím přímo z prohlížeče. Pokud se registrujete, můžete ukládat i historii, používat mobilní verzi, hromadnou konverzaci, místnosti chatu, nechybí ani hry či videohovory. Dnes byste asi nenašli lepší alternativu.

Meebo Meebo
Meebo: staré vs. nové rozhraní

Meebo nedávno spustilo test nové verze online klientu meebo.com/new, která sice ještě neobsahuje všechny funkce té staré, ale ukazuje směr, kam se bude ubírat. Více se propojí se sociálními sítěmi a místo klasické webové aplikace se bude jednat více o jakousi vrstvu nad zbytkem webu. Představte si chat, statusy a podobné vylomeniny na každé stránce v prohlížeči. Líbí se vám článek nebo obrázek? Přetažením myši jej rovnou vložíte do konverzace.

Abyste tyto funkce plnohodnotně využili, budete potřebovat rozšíření do prohlížeče. Zatím je podporován pouze Firefox a Chrome, brzy by měl přijít doplněk i pro Safari a Internet Explorer. Když máte naistalováno, stačí se přihlásit. Můžete pouze k samostatným sítím, ale pokud máte účet Meebo a v něm zapojeny ostatní účty, nemusíte nic jiného řešit. Pak už jen vyskočí klasické „contact list“, zkrátka seznam přátel rozdělených podle sítí a stavů online/offline.

Meebo Meebo
Přihlášení | Seznam kontaktů

Chatovat můžete s více uživateli najednou, ve spodní liště se objeví další záložka. Chat je pouze textový, posílání souborů, video nebo hry zatím chybí, i když ve staré verzi jsou. Další sítě můžete přidat časem, podporovány jsou: XMPP/Jabber, ICQ, Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, MySpace, Yahoo! Messenger, AIM, Google Talk a Facebook s Twitterem.

Meebo Meebo
Chat | Přidání dalšího účtu

Aby vám polovinu stránky nezabralo Meebo, můžete vše minimalizovat do lišty, případně schovat. To už v rohu zůstane pouze malá šipka. Na obrázku si všimněte tlačítka „Check in“ a ikonky vlevo od šipky.

Meebo Meebo
Hlavní panel minimalizovaný a schovaný

Meebo samotné se totiž také stává sociální sítí. „Check in“ připomíná „Líbí se mi“ z Facebooku, ale zároveň je něco jako klasický check-in v geolokační hře FourSquare. Čeknutím označíte stránku, která se vám líbí. Když ji budete označovat často, stanete se VIP (něco jako Mayor ve FourSquare). Nebudete sice vládnout stránce, ale dostanete se k virtuální smetánce.

Pod ikonkou vysílání zase najdete aktuální statusy vašich známých. Kde se oni „čekli“, kde komentovali nebo sdíleli odkaz.

Abyste o sobě dali vědět i vy, statusy můžete napsat sami. Promítnou se do připojených sítí jako „Co právě děláte“, sdílet je můžete i na Twitteru a Facebooku. Účty Meebo od dalších lidí můžete sledovat (followers a followings jako má Twitter). Na jejich statusy zase reagovat. Zkrátka nové Meebo je sociální až na půdu, ale když nechcete, nemusíte tyto funkce využívat.

Meebo
Psaní statusů se odrazí v účtu Meebo, Facebooku i Twitteru

Ten umí to a ten zas tohle

Nové Meebo je takový univerzál, který umí od každého něco, ale vlastně nic pořádně. Samozřejmě se jedná pouze o alfa verzi, která není pro běžné používání vhodná. Naštěstí se stále připojí k velkému počtu sítí, dokáže uchovat historii konverzací napříč všemi platformami a doplněk pro prohlížeče je opravdu užitečný. Navíc je hezčí a modernější než stará verze, i když to může být jen můj subjektivní pohled.

Ale pokud chcete posílat soubory přátelům, hrát multiplayerové hry, volat zvukem či dokonce s videem, zůstaňte u té staré. Snahám o vlastní sociální síť příliš nerozumím, protože v této podobě nenabízí Meebo nic navíc oproti konkurenci, jen kopíruje nápady. Ano, máte všechny kecálky pohromadě, ale opravdu někdo touží stát se VIP na nějakém webu?

Byl pro vás článek přínosný?