Hlavní navigace

MEGATEST: Osmadvacet 120mm větráků

11. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Metodika testování

Po přibližně čtvrt roce navazuji na obsáhlý test 12cm větráků, který si získal velkou oblibu. Pod tímto testem se pak rozjela mohutná diskuse, kde se objevil i názor, jak co nejvíce eliminovat výchylky měření rychlosti za pomocí delšího kusu spira s tím, že princip bude stejný jako například u řeky, která se po nějaké vzdálenosti ustálí a její proudění je rovnoměrné.

Zkusil jsem tedy prodloužit testovací potrubí, ale už ze začátku jsem měl pochyby, které se naplnily. Díky větší vzdálenosti, kterou musí ventilátor „profouknout“ dochází k tlakové ztrátě a rozdíl výkonnosti ventilátorů se zmenšují, stejně tak samozřejmě ruku v ruce se vzduchovým výkonem. Proto jsem se také vrátil k původní verzi.

Další vlnu reakcí vyvolala obava, jak dopadnou velmi levné a v testu dobře hodnocené větráky Acutake Pro při dlouhodobém provozu. Po třech měsících, kdy počítač běžel průměrně 12 hodin denně, jsem nezaznamenal žádné zhoršení co se hluku týká. Takže v tomto ohledu je třeba Acutake Pro jedině pochválit.

Jak jsme testovali

Od minulého testu se toho v metodice příliš nezměnilo. Pouze jsem regulátor Zalman Fan Mate 2 nahradil Scythe Kaze Master 3,5". Vyměnil jsem i napájecí zdroj, kterým byl nyní Fortron Blue Storm 500W doplněný Noctua NF-S12-1200@600 ot./min. Jako odvodní ventilátor ze skříně posloužil Acutake Pro@700 ot./min a na procesoru se usídlila místo Freezera Noctua NH-U12P.

Jak samotné testování probíhá můžete zjistit z následujícího videa:

 

Přemýšlel jsem, jak nejlépe změřit průtok vzduchu u axiálního ventilátoru. Nebyla jiná možnost než udělat z axiálního ventilátoru ventilátor potrubní. To abych mohl změřit rychlost proudění vzduchu v potrubí, a díky této hodnotě si už jednoduše můžu spočítat vzduchový výkon.

Nechal jsem si tedy vyrobit krátký kus spira potrubí, na něj osový přechodový kus na co nejmenší průměr ale přitom jsem musel dbát i na to, abych mohl jednoduše použít sondu pro rychlost vzduchu. Výsledný ideální rozměr byl 45 mm.

Měření rychlostí probíhalo tak, že jsem osadil ventilátor na sání do potrubí a nakonec osadil sondu. U každé rychlosti jsem ho nechal zhruba pět minut měřit a sledoval hodnoty na displeji. Rychlosti se pohybovali v rozmezí 0,4 m/s, až na výjimku v podobě větráku Adda. Ten do testu nakonec nebyl zařazen, o výsledky vás ale neochudíme. Jedná se průměrné nejstálejší hodnoty, jaké byly zaznamenány.

 

Pro změření průtoku vzduchu jsme použili Technovent 4000, který se v praxi osvědčil jako přesný a citlivý

Pro měření hluku bylo jedinou nutností správně nastavit měřák. Ten poskytuje možnosti nastavit filtr, který simuluje odezvu slyšení lidského ucha, navíc tento váhový rozsah je uveden jako závazný a dle manuálu je popsán takto: Filtr váhové křivky „A“ je blízký ploché charakteristice, to je vhodné například pro měření hluku od strojů po vyšetření reálné úrovně zvuku testovaného příslušenství, což jsou v našem případě malé axiální ventilátory.

K měření hluku posloužil digitální digitální zvukoměr SL 4011 který umožňuje měřit signály v kmitočtovém pásmu od 30 Hz do 8 kHz. Standardně je vybaven váhovými filtry odpovídajícím křivkám hladin stejné hlasitosti A a C, velmi citlivým elektrostatickým - kondenzátorovým mikrofonem a analogovým výstupem. Měřicí rozsah je 30–130 dB. Pomocí externího kalibrátoru SC 940 je možné velmi jednoduše zvukoměr kalibrovat. Dva režimy rychlosti měření (rychlý: 200 ms, pomalý: 500 ms) jsou, jakož i všechny ostatní funkce, v souladu s IEC 651/2

Měření hluku opět probíhalo asi pět minut, kdy jsem sledoval hodnoty na hlukoměru. Ty se pohybovaly v rozmezí 7 dB(A). Z nich pak byla určena průměrná a nejstálejší hodnota. Hluk okolí jsem se pokusil snížit na minimum.

Za zapůjčení regulátoru Scythe Kaze Master 3,5" děkujeme společnosti TN Trade

Airen, Antec, Arctic Cooling

Airen Fan Red Wings120Clever Deluxe

Příšlušenství: 4× šroubek s antivibračními podložkami, antivibrační podložka pod fan

Připojení: 4pin PWM (drátky zakryté)

Cena: 152 Kč

Výkonově slušný ventilátor s antivibračním příslušenstvím v ceně. Obalem, příslušenstvím, cenou s celkovým vzhledem velmi připomíná Acutake Pro který jsme měli v testu minule. Zde máme ale k dispozici PWM což je výhodou a další plus je že výkonově při vyšších otáčkách neztrácí. Precizní tichost zde ale na rozdíl od výše zmíněného chybí, motůrek je zaznamenatelný i z půl metru.

 

Airen Fan Red Wings120Clever

Od verze deluxe se liší nezakrytými drátky, absencí antibirační podložky pod fan a cenou (o 24 Kč nižší)

 

 
 

Antec Tri Cool

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin + 3pin do desky pro monitoring otáček, vlastní integrovaný regulátor

Připojení: 3pin, molex 4pin

Cena: 270 Kč

Ventilátor s vlastním tří stupňovým regulátorem (low – medium – high) vzduchovým výkonem spadá do průměru až lehkého podprůměru, hlukově taktéž. Vibrace jsou i na stupni low citelné, na medium už je to slušná vibračka a o high se snad ani bavit nemusíme i když při takto vysokých otáčkách už se dají očekávat.

 

Arctic Cooling Arctic Fan 12 PWM

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 4pin PWM + rozšíření pro další ventilátor s 4pin nebo 3pin konektorem (drátky zakryté)

Cena: 100 Kč

Na 1000 ot./min působí ventilátor celkem tiše, u motůrku jsem nezaznamenal žádné podivné zvuky. Přenos možných vibrací je zde eliminován speciálním osazením na montážní rámeček, bohužel ale díky tomu jsem neuspěl se svojí metodikou pro měření vzduchového výkonu a tak se ventilátor ve výkonových tabulkách bohužel neobjeví.

 

 

Arctic Cooling Arctic Fan 12L

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 3pin

Cena: 90 Kč

Větrák má stejnou konstrukci jako předchozí model, liší se pouze napájením (3pin) a možností připojit k němu další větráky. Kvůli naší metodice nebylo možné ani tento větrák po stránce výkonu otestovat.

Cooler Master, Cooling, Enermax, Evercool

Cooler Master Led On/Off Fan

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin, zapínání na Led diodu do zadní záslepky s možností připojit ještě další dva fany.

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky ve slídě)

Cena: 177 Kč

Tichost ventilátoru na nízkých otáčkách zde kazí motůrek. Vzduchový výkon a vibrace jsou jinak na slušné úrovni.


 

Coolink SWiF – 1201 retail Blue Fan

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin, regulátor + zadní záslepka

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky zakryté)

Cena: 357 Kč

Průměrný výkon, na nízké otáčky celkem slušný naměřený hluk, ale bohužel nepříjemně chrčí. Regulátor na mě taky moc dobře nezapůsobil – přidávání voltáže proti směru hodinových ručiček a při jeho připojení mi začal display ukazovat blbosti (při snižování otáček si to na 900 ot./min rozmyslí a začne ukazovat například při reálných 800 ot./min rychlost 1350 ot./min. Vzhledem k ceně zde dávám palec dolu.

 

Enermax Warp

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin, regulátor

Připojení: 3pin, molex 4pin

Cena: 366 Kč

Bez použití regulátoru kdy budou maximální otáčky 1200 ot./min tu máme tichý a kvalitně provedený ventilátor. Vibrace tu budeme ztěží hledat a motůrek je krásně tichý. V případě, že regulátor, který se nasazuje do pozice místo jednoho šroubku, se dostanete na 2000 ot./min. Při maximálních otáčkách za použití regulátoru už je samozřejmě tichost ta tam.

 

Evercool – Ever Green Fan

Příšlušenství: 4× šroubek

Připojení: 3pin (drátky nezakryté ale slepené)

Cena: 144 Kč

Vzduchovým výkon rozhodně neurazí, ba naopak je na tom velmi dobře. S hlukem na krátkou vzdálenost je na tom hůře, ale při vzdálenosti na půl metru už je na tom dobře. Bohužel ale motůrek slyšet je, není to sice nějak nepříjemný zvuk, ale je tu. Vzhledem k ceně je to ale celkem zajímavý ventilátor i přes „nulovou“ výbavu.

 

Evercool Spider Filter Fan

Příslušenství: 4× šroubek, prachový filtr alá pavučina, redukce na molex 4pin.

Připojení: 3pin, molex 4pin

Cena: 180 Kč

Na nízkých otáčkách velmi tichý ventilátor s průměrným vzduchovým výkonem. Pozoruhodné jsou zde vibrace, které jsou jen velmi malé i na maximálních otáčkách. Být lepší vzduchový výkon, byl by to podařený kousek s prachovým filtrem jako třešničkou na dortu.

 

Minebea, Nanoxia, NoiseBlocker, NorthQ, Primecooler

MNB Minebea High

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin + 3pin do desky pro monitoring otáček

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky volně)

Cena: 614 Kč

Na 800 ot./min je ventilátor přívětivě tichá, ale tak nízkých otáček lze dosáhnout jen s pomocí dobrého regulátoru s velkým rozsahem napětí. S vibracemi je na tom slušně. Co se mi zde ale nelíbí, je cena, přijde mi přemrštěná, za takové peníze bych se představoval aspoň bohatší příslušenství.

 

Nanoxia FX 12

Příslušenství: 4× antivibrační silikonové příchytky, regulátor do zadní záslepky

Připojení: 3pin (drátky zakryté)

Cena: 380 Kč

Motůrek na 800 ot./min lze trochu slyšet, ale není to nic tak hrozného, při 1200 ot./min už ho ale "přebije" aerodynamický hluk. Celkově se jedná o tichý fan, který je na tom velmi dobře i s vibracemi. S dodávaným regulátorem jsem se dostal lehce pod 900 ot./min kdy už můžeme považovat ventilátor za přívětivě tichý.

 

NoiseBlocker – Black Silent Fan XL2

Příslušenství: 4× silikonové montážní příchytky

Připojení: 3pin

Cena: 156 Kč

Za svou cenu poměrně ucházející ventilátor. Vysloveně extra tichý není, ale vyčnívajícím nepříjemným hlukem, výrazným chrčením motůrku také ne. Na volném prostranství zněj udávanou hodnotu 1500 ot./min dostanete, ale jakmile se mu něco „připlete“ do cesty tak začíná dost ztrácet. Co se týká vibrací tak na tom je velmi dobře.

 

NoiseBlocker – Ultra Silent Fan SX2

Příslušenství: 4× silikonové montážní příchytky, regulátor do zadní záslepky

Připojení: 3pin

Cena: 490 Kč

Dle naměřených hodnot se jedná o velmi tichý kousek, avšak motůrek podivně a pronikavě syčí, z čehož podezřívám ložiska (za svou cenu by mohli být na lepší úrovni, pokud jsou na vině ony). Po stránce vzduchového výkonu je na tom velmi slušně a vibrace jsou taky dobré.

 

NorthQ – 3702 Silent Tornado

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky volně)

Cena: 316 Kč

Když vemu v potaz cenu tak je to ostuda – balení jen ve fólii působí na první pohled lacině. Když vemu pro srovnání například Nexus Real Silent BW (oba mají max 1000 ot./min) tak dostanete za poloviční peníze stejný vzduchový výkon, ale nižší hluk, silikonové antivibrační příchytky a balaní bude v pěkné krabičce. Keramická ložiska asi také nejsou trefa do černého, jelikož je slyšet tzv. třecí hluk.

Primecooler 12025L125S

Příslušenství: –

Připojení: 3pin (drátky volně)

Cena: 112 Kč

Dobrý vzduchový výkon, na nízkých otáčkách slyšitelný jen zblízka lehce motůrek. Při zvyšování otáček už slyšíte jen aerodynamický hluk.

Revoltec, Scythe

Revoltec Dark Red

Příslušenství: 4× šroubek (zlatý), redukce na molex 4pin

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky volně)

Cena: 230 Kč

V oboru Led ventilátorů nabízí velmi slušný vzduchový výkon s minimálními vibracemi, daň ale zaplatíte ve formě znatelně chrčícího motůrku.

 

Revoltec Air Guard

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 3pin (drátky zakryté)

Cena: 132 Kč

Průměrný vzduchový výkon a hladina hluku příjemně nízká, kterou kazí drnčící motůrek…škoda, mohlo se jednat o ventilátor pro tichý provoz za příznivou cenu.

 

Scythe S-Flex

Příslušenství: 4× šroubek, redukce na molex 4pin + 3pin do desky pro monitoring otáček

Připojení: 3pin (drátky volně), 4 pin molex

Cena: 321 Kč

S-Flex je opravdu vynikající model. Na rozdíl od například Ultra Kaze netrpí při snížených otáčkách neduhem v podobě drnčícího motůrku. S kvalitním regulátorem se dá verze na 1600 ot./min zregulovat až na 800 ot./min (verzi s 800 ot./min najdete v minulém testu). Motůrek S-Flex je velmi kvalitní, sám ventilátor podává solidní vzduchový výkon a při snížených otáčkách ticho. Ani na plný výkon (1600 ot./min) jsem nezaznamenal nějak výrazné vibrace.

 

Scythe Ultra Kaze

Příšlušenství: 4× obyčejné šroubky, redukce na molex 4pin + 3pin konektor pro monitoring otáček

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky volně)

Cena: 260 Kč

Co si budeme říkat, Ultra Kaze vám na 3000 ot./min profoukne PC skříň jako Emma. Zároveň ale vibruje a to i na 2000 ot./min, až při 1000 ot./min nepříjemné vibrace ustanou. Pokud ale zregulujete verzi na 3000 ot./min na třeba 1000 ot./min tak uslyšíte nepříjemné drnčení motůrku. Měli jsme k dispozici ale i „nejslabší“ verzi (1000 ot./min) a u té už je vše jak má být a motůrek nijak nepříjemně slyšet není. Tento fakt mě ale trochu mrzí, jelikož představa že si to v iddle s nejsilnější verzí budete točit na minimum a v zátěži to roztočíte je hezká, ale drnčící motůrek není nic, co hledáme při výběru chlazení PC skříně.

 

Silentmaxx, Silverstone, Tacens, Thermaltake

Silentmaxx SF-120/12

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 3pin nebo molex 4pin (drátky volně)

Cena: 296 Kč

Co se týká naměřených hodnot tak na tom není vůbec špatně a podává solidní vzduchový výkon. Vadí zde ale třecí zvuk, který budou mít na svědomí pravděpodobné ložiska. Cenu bych si za nijak bohaté příslušenství představoval tak poloviční.

 

Silverstone FN122

Příslušenství: 4× šroubek s antivibračními podložkami, redukce na molex 4pin

Připojení: 3pin (drátky nezakryté ale slepené), molex 4pin

Cena: 249 Kč

Tichý ventilátor se slušným vzduchovým výkonem, trochu to jen kazí na blízkou vzdálenost slyšitelný motůrek. Papírová rychlost 1000 ot./min ±10% je zde na místě, na volném prostranství jel maximálně 900 ot./min, v potrubí už jen 800 ot./min.

 

Silverstone F121225SL

Příslušenství: 4× šroubek, ochranná mřížka

Připojení: molex 4pin + 3pin do desky pro sledování otáček

Cena: 210,-

Jak tenhle okomentovat? Regulace neproveditelná, monitoring otáček mi zde k ničemu není. Vzduchový výkon je však poměrně slušný a po stránce vibrací je to taky dobré.

 

Tacens Aura Pro

Příslušenství: 6x silikonový montážní přichytky, 4x šroubek s pružinou (podobné mám na HD3870), redukce na molex 4pin

Připojení: 3pin, molex 4pin (drátky zakryté)

Cena: 260,-

Ventilátor s max otáčkami na 800 ot./min působí na papíře tiše, nicméně ale vydává nepříjemné bručení, které zaznamenáte i z půl metru. Škoda, jinak by se jednalo o dobrý kus hodící se do tichých sestav.

 

Xen Core, Xilence

Xen Core

Příslušenství: –

Připojení: 3pin

Cena: 490,-

Průměrný vzduchový výkon, nízké hodnoty hluku. Svou cenu ale zdaleka neobhajuje, sice nevím jaké má příslušenství, jelikož se mi do ruky dostal jen jako kus, i kdyby se v balení nacházelo antivibrační příslušenství, regulátor (ovšem tady není vůbec potřeba, když má maximální otáčky 800 ot./min) a třeba filtr, tak je to pořád velmi drahý ventilátor.

 

Xilence Black

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 3pin, molex 4pin

Cena: 60 Kč

Zde těžko nacházím slova. Tichý, výkonný a za 60,-? Ani nijak znatelné vibrace jsem nepocítil. Uvítám, když se v diskuzi pod testem objeví vaše zkušenosti s Xilence Black z pohledu dlouhodobého provozu.

 

Xilence Fan Blue LED

Příslušenství: –

Připojení: 3pin, molex 4pin

Cena: 107 Kč

Po vzduchovém výkonu shodný s verzí Black, bohužel ale po hlukové stránce je na tom Blue LED hůř. Řadí se zde mezi průměrné ventilátory, ale pořád vybočuje svou výbornou cenou.

 

Xilence Fan Red Wings

Příslušenství: 4× šroubek

Připojení: 4pin PWM (drátky zakryté)

Cena: 70 Kč

Jako jediný z ventilátorů Xilence se mi tento model podařilo bez problémů udržet na 1400 ot./min. Jediná věc, která kazí jinak bezkonkurenčně nejtišší větrák (navíc za minimální cenu), je bzučení motůrku při snížených otáčkách. Vzduchový výkon je velice slušný, vibrace nízké a jak jsem již naznačil, naměřil jsem u tohoto větráku nejnižší hodnoty hluku.

 

Testy: hlučnost na 20 cm

Testy: hlučnost na 20 cm (+ minulý test)

Testy: hlučnost na 40 cm

Testy: hlučnost na 40 cm (+ minulý test)

Testy: výkon větráků – průtok vzduchu

Testy: výkon větráků – průtok vzduchu (+ minulý test)

Testy: výkon větráků – průtok vzduchu přes perforaci

Testy: výkon větráků – průtok vzduchu přes perforaci (+ minulý test)

Shrnující grafy: výkon podle zvukových hladin (20 cm)

Shrnující grafy: výkon podle zvukových hladin (20 cm) (+ minulý test)

Shrnující grafy: výkon podle zvukových hladin (40 cm)

Shrnující grafy: výkon podle zvukových hladin (40 cm) (+ minulý test)

Verdikt a XLS ke stažení

Konečné hodnocení není v tomto případě vůbec jednoduché. Testovaných větráků je v tomto kole osmadvacet a tak se některé z nich nevyhnou našemu ocenění. Když k tomu ještě přidáte větráky otestované v minulém kole, můžete si vybírat z celkem 47 modelů.

Ocenění Smart Buy si v tomto kole odnáší větráky Xilence, především pak verze Black Wings. Všechny větráky Xilence totiž podávaly vysoký vzduchový výkon, produkovaly nízkou hladinu hluku a to vše za minimální cenu.

Smart Buy si také odnáší větrák Nanoxia FX 12 za celkově dobrý poměr výkon/hluk. K tomu navíc přidává neotřelý vzhled a bohaté příslušenství.

Ocenění We Want It si pak odnáší Scythe S-Flex (1600 ot./min), který na nás udělal dojem svým vysoce kvalitním motorkem, vysokým výkonem a po zregulování i nízkou hladinou hluku.

Stejně jako v minulém testu, dáváme i tentokrát výsledné XLS soubory s grafy s naměřenými hodnotami ke stažení. Grafy si tak budete moci generovat dle vlastní vůle. V tabulkách najdete již pohromadě jak hodnoty z tohoto testu, tak z toho minulého. Pevně věříme, že z takového množství si již skutečně vybere každý.

Výsledky měření hluku a výkonu (ZIP/XLS, 28 kB)
Kategorie dle hlukových hladin (ZIP/XLS, 38 kB)

Za zapůjčení větráků Airen, Antec, Cooler Master, Enermax, Minebea, Nanoxia, NoiseBlocker, Revoltec, Scythe, Silentmaxx, Silverstone a Xilence děkujeme společnosti TN Trade

Za zapůjčení větráků Arctic Cooling, Coolink, Evercool, Tacens a XenCore děkujeme společnosti Bostar

Byl pro vás článek přínosný?