Hlavní navigace

Megaupload byl před chvílí zastaven na příkaz FBI

19. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší filehostingová služba světa, alespoň podle návštěvnosti, Megaupload, byla před chvíli odstavena na příkaz federálního soudu. Žalobci tvrdí, že server stál filmová, hudební a jiná studia více než půl miliardy na ušlých ziscích. A místo toho samotní provozovatelé vydělali 175 milionů dolarů na pirátském obsahu.

Firma oficiálně sídlící v Hongkongu se žalobám brání už léta, naposledy sama zaútočila na studio Universal, navíc s podporou hudebních celebrit. Odstavení přišlo paradoxně den po protestu vůči zákonům SOPA a PIPA, jež mají pro takové rychlé blokování sloužit.

Případu se detailně věnuje TorrentFreakPodle posledních informací byli čtyři členové Megauploadu včetně šéfa a zakladatele Kima Dotcoma zatčeni na Novém Zélandu. Mezi zadrženými byl ještě Finn Batato (šéf marketingu), Mathias Ortmann (spoluzakladatel a technologický ředitel) a Bram van der Kolk (programátor). Podle ministerstva spravedlnosti jim hrozí až dvacetiletý trest odnětí svobody. Mezi podezřelými z páchaní trestních činů byl ale i Slovák Julius Bencko, který se oficiálně podílel na grafickém návrhu.

Anonymous

Živé zpradovajství

19. ledna 2012

22.00: Oficiální zprávu k případu najdete na stránce FBI.

22.03: Anonymous na Twitteru hlásí, že byl odstaven web ministerstva spravedlnosti justice.gov.

22.31: Zabaven byl majetek v hodnotě asi 50 milionů dolarů. Jen zakladatel Kim Dotcom měl sbírku sedmi vozů značek Mercedes-Benz (E63, ML63, ML63, CL65, G55), Toyota Vellfire a Mini Cooper S Coupe.

22.45: Odstaveno bylo 18 domén spojených s Megauploadem: Megastuff.co, Megaworld.com, Megaclicks.co, Megastuff.info, Megaclicks.org, Megaworld.mobi, Megastuff.org, Megaclick.us, Mageclick.com, HDmegaporn.com, Megavkdeo.com, Megaupload.com, Megaupload.org, Megarotic.com, Megaclick.com, Megavideo.com, Megavideoclips.com a Megaporn.com.

23.01: Zabaveny byly dataservery ve Washingtonu, Kanadě a Nizozemsku.

23.04: AnonOps na Twitteru potvrdili útok a zrušení webu universalmusic.com (vyvolali poslední spor s Megauploadem).

23.18: Anonymous na Twitteru potvrdili odstavení webu riaa.org patřící americké organizaci RIAA zastupující hudební průmysl a chránící autorská práva (jako naše OSA).

23.24: Shozen byl také web americké filmové asociace MPAA (mpaa.org).

20. ledna 2012

0.05: Anonymous tvrdí, že se do DDoS útoků pomocí nástroje LOIC zapojilo 5635 lidí!

1.47: Odstaven web fbi.gov.

Během nočních útoků byly napadeny další stránky podporující boj proti pirátství: anti-piracy.be/nl, hadopi.fr, copyright.gov, universalmusic.fr, chrisdodd.com, vivendi.fr, whitehouse.gov, bmi.com, wmg.com.

6.01: Některé z odstavených webů už znovu fungují.

6.50: Podle zdrojů CNN je DDoS útocích zapojeno už 27 000 počítačů.

7.00: Jak fungují útoky pomocí LOICu

7.05: V noci byla vytvořena také „kopie“ Megaupload.bz. Ale byl to tradiční scam, phishing, zkrátka podvodná stránka, která nemá s Megaupload nic společného.

7.20: VentureBeat píše, co všechno už bylo zabaveno. Všimněte si aut a jejich vtipných SPZ.

10.02: Včera večer bylo téma #megaupload obrovským trendem na Twitteru. Téměř 4 % příspěvků byla v tuto dobu věnována aktuálnímu případu. (via Trendistic)

Twitter

10.06: Jeden z falešných webů stále funguje na IP adrese http://109.236.83.66. Pozor na něj.

10.12: Proti zátahu na Megaupload se ostře vyjádřila i Švédská pirátská strana (matka všech dalších regionálních stran a jediná, která uspěla v mezinárodní politice).

12.03: TechCrunch má fotografie, kterak odtahová služba odjíždí ze sídla Kima Dotcoma naložená všemi jeho auty.

12.14: Ke kauze se vyjadřuje také Česká pirátská strana.

12.42: Zde najdete kompletní kopii žaloby proti Megauploadu. Píše se v ní mj. o tom, že MU je 13. nejnavštěvovanějším webeme světa a má 180 milionů zaregistrovaných uživatelů. Každý den jej navštíví 50 milionů uživatelů a celkově se na internetovém trafficu podílí asi ze čtyř procent!

12.54: Slovák Julius Bencko, který je mezi obžalovanými, vlastní 2,5 % akcií Megauploadu. Jako šéf designu navrhl logo, místa pro reklamu a integrování flashového přehrávače. V roce 2010 prý získal milion dolarů.

13.02: Aktuálně se Anonymous domluvili na útoku proti obchodu studia Metro Goldwyn Mayer shop.mgm.com.

13.05: Vydělaných 175 milionů dolarů přišlo z prémiových účtů (150 milionů) a reklamy (25 milionů)

16.20: Další fotky ze zabavených vozidel najdete na našem spřáteleném webu Autoforum.cz.

16.23: Plánuje se další útok na web amerického ministerstva spravedlnosti uddoj.gov / justice.gov.

Zjišťujeme další informace.


Byl pro vás článek přínosný?