Hlavní navigace

Menší výrobci základních desek se prý kvůli Haswellu obávají o existenci

27. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už tomu bývá, rozmach a expanze jedné firmy často přichází na úkor jiné. A nemusí tomu tak být čistě jen u přímých konkurentů. Zdá se totiž, že současné a budoucí počiny Intelu by mohly zavařit firmám, které jsou vlastně spojenci polovodičového giganta. Intel do svých CPU zahrnuje čím dál větší počet dříve samostatných komponent počítače. Zlepšuje tím sice efektivitu svých procesorů, zároveň tím ale požírá zisky svých partnerů.

Dle zprávy serveru Digitimes se vícero menších výrobců základních desek obává, že je budoucí procesory Intelu postupně donutí skončit s výrobou a opustit trh. Důvodem má být právě pokračující integrace komponent. Primární starostí těchto firem je dnes údajně to, že Haswell do čipu zahrne logiku, která řídí regulaci napájecího napětí. V dalších generacích navíc asi integrační trend bude pokračovat.

Problém je v tom, že integrační tažení Intelu zmenšuje prostor pro výrobce základních desek. Komponenty obsažené přímo v procesoru jsou totiž jednou dané a stejné. Součástky, které jsou osazené volně na desce, lze naproti tomu obměňovat a vylepšovat, což dává výrobcům příležitost, jak se vymezit proti konkurenci a stáhnout tak zákazníka k sobě. Může jít například o integrování řadičů navíc, kvalitnější kondenzátory či lepší výbavu. Jednou z příležitostí, kde se výrobci mohou předvést, je i napájecí kaskáda. Proto zřejmě vpád Intelu do této oblasti vyvolává takový pesimismus.

Základní deska

Představme si, že se z procesoru stane čip typu SoC, který do sebe vedle čipové sady spolkne třeba i síťová rozhraní, audio kodek nebo zmíněnou logiku ovládající napájení. Základní desky by se tím postupně zjednodušovaly, zároveň by se mezi nimi ale stíraly rozdíly. Mohla by pak nastat situace, kdy by drtivé většině uživatelů na výběru základní desky už vůbec nezáleželo a prakticky jediným kritériem by se stala cena. Kvůli výrobním nákladům by však na takovém trhu dokázali vydržet jen největší hráči, zatímco menší firmy by zkrachovaly. Lze říct, že výrobci desek se vlastně obávají scénáře, který postihl producenty pamětí.

Procesor Intel, pouzdro s více čipy

Pro pořádek je nutno uvést, že třeba začlenění jižního můstku Intel zatím chystá jen u čipů pro ultrabooky. Podobné to asi bude i s integrováním operační paměti, které má Intel prý také v plánu. Výrobci desek ale asi dobře chápou, že tento trend se zde nezastaví a posléze se přelije i do desktopu, nemluvě již o počítačích typu All-in-one či podobně kompaktních formátech (a konečně i noteboocích). Stát by se tak mohlo již jednu či dvě generace čipů po Haswellu.

 

Tyto obavy se nakonec samozřejmě nemusí vyplnit. Digitimes podotýkají, že Intel zároveň umožňuje výrobcům nabídnout nové funkce například skrze rozhraní Thunderbolt. Určitou možností je také třeba bezdrátový modul či využití netradičních konektorů jako je slot mSATA pro úložiště typu SSD. I tak ale nelze popřít, že výroba základních desek není zrovna pohodlným odvětvím, neboť počet aktivních firem se v této oblasti stále zmenšuje.

Zdroje: Digitimes, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?