Měsíc k obnově byl zbytečný, a tak byla lhůta v Anniversary Updatu zkrácena

0

Dosavadní praxe při upgradování na Windows 10 byla
taková, že jsme po skončení procesu měli měsíc na snadný návrat k předchozí verzi
Windows
. Platilo to jednak pro upgrade z Windows 7
a jiných starších verzí, ale také pro upgrady v rámci rodové linie z
jednoho vydání Desítek na jiné. Jak si ale můžete všimnout ve Windows 10
v1607, pokud jste tedy už na tuto verzi přešli,
byla lhůta pro obnovu zkrácena.

Na to, abyste se z aktuálního Windows 10 vrátili k předchozí verzi systému,
máte pouze 10 dní. Pak už vám zbývá jen čistá instalace, případně
obnova vlastní zálohy. Samotný systém soubory spojené s upgradem – a patřící
starší instalaci – smaže po 10 dnech. Podotýkám, že volba návratu nemusí
být aktivní už dříve, pakliže starší instalaci smažete sami
pomocí nástroje Vyčištění disku
. To můžete udělat, pokud
akutně potřebujete uvolnit místo na disku.

Od Windows 10 v1607 máte na návrat k předchozí verzi systému pouze 10 dní
Od Windows 10 v1607 máte na návrat k předchozí verzi systému pouze 10 dní

To považuji za důvod, proč se  Microsoft rozhodl lhůtu zkrátit. V dnešní
době není zas tak těžké bojovat o volné místo, neboť úložiště typu SSD jsou na
vzestupu a doporučujeme je díky výrazným výkonnostním nárůstům. Jenže cena
těchto úložišť je nadále relativně vysoká, takže není vůbec divné, když si
někdo kompromisně pro systémový oddíl koupí menší SSD. Sám mám 120GB SSD, takže
po upgradu brzy spěchám s vyčištěním starých souborů.

Je pravděpodobné, že pokud se budete chtít vrátit k
předchozí instalaci, učiníte tak dříve než za měsíc. Lze předpokládat, že tak
učiníte tehdy, když budete pozorovat problémy s počítačem. Těžko si jich
všimnete dříve než za měsíc. Proto mi 10 dní připadá jako přiměřená
kompromisní lhůta. Redaktor SuperSite for Windows dokonce již získal vyjádření
Microsoftu, které potvrzuje mé domněnky:

„Na základě našeho výzkumu
jsme si všimli, že většina lidí, kteří se rozhodli pro návrat k předchozí verzi
Windows, tak učinila během prvních sedmi dní po instalaci. Proto jsme změnili
nastavení na 10 dní, po jejichž uplynutí uvolníme místo na uložiti zabrané
předchozími kopiemi.“

Zdroj: SuperSite for Windows

Ohodnoťte tento článek!