Hlavní navigace

Nadšenec udělal 50 000 snímků Měsíce. Ty pak složil do jedné úchvatné fotky

19. 2. 2019

Sdílet


James McCarthy otřásl Redditem. O víkendu na této síti sdílel 81Mpx fotografii Měsíce, která získala přes 150 000 palců nahoru a pod níž vznikla diskuze se zhruba 4000 komentáři. Spousta fanoušků mu poděkovala, protože hezčí snímek našeho přirozeného satelitu prý nikdy neviděla.

Jeho Měsíc nacházející se v první čtvrti by přitom bez počítačů nemohl vzniknout. McCarthy navíc férově uznává, že ani nejde o pravou astrofotografii, protože ručně prováděl řadu úprav a při snímání využil hned dva fotoaparáty s různým nastavením expozice. Jak tedy výsledek vznikl?

Kouzelnická výbava

Základem byl Dobsonův teleskop Orion 8946 SkyQuest XT10 postavený na paralaktické montáži Skywatcher EQ6-R Pro s automatickým naváděním kompenzujícím otáčení Země. K dalekohledu připojil fullframe bezzrcadlovku Sony A7 II a rychlou CCD kameru ZWO ASI 224MC. Celá výbava by vás vyšla na zhruba 100 000 Kč.

TIP: Mapa světelného znečištění: Ideální podmínky pro astronomii již v ČR nejsou

Tím to ale nekončí, chce to velkou zručnost a silný počítač. McCarthy během noci pořídil skoro 50 000 snímků. Kamera ZWO sloužila pro focení části Měsíce osvětlené Sluncem, u Sony se exponovalo na tmavé oblasti, tedy hvězdy a zatemnělou část Měsíce, které jsou vidět díky odraženému světlu od Země.

Celý snímek vznikl slepením 25 fotek/dlaždic, každou dlaždici přitom McCarthy vyfotil 2000krát a využil z nich polovinu těch nejostřejších. Všechny nejlepší obrazy pak zarovnal do tzv. stacku a oněch 1000 vrstev na každé z 25 dlaždic zprůměroval. Tím odstranil veškerý šum a hlavně neostrost způsobenou chvěním atmosféry, kvůli které jsou jednotlivé fotky Měsíce rozmazané (v galerii najdete srovnání). Výsledek má nakonec 81 Mpx.

TIP: Krásné noční fotky bez šumu. Google ukázal, že to jde i s mobilem

Stejný trik ale v menším měřítku dnes využívají i mobily v tzv. nočním režimu. Ty v rychlém sleduje nacvakají fotky s krátkou expozicí, které pak sloučí do jedné ostřejší a odšuměné. Využívají k tomu samozřejmě ale jen jednotky vrstev, nikoliv tisíce.

Měsíc vyfocený McCarthym na jeho dvorku v kalifornském Sacramentu si můžete v omezené kvalitě prohlédnou přímo na Redditu, stáhnout si ale můžete i bezztrátové PNG (291 MB).

Byl pro vás článek přínosný?