Hlavní navigace

Messenger ztrácí část samostatnosti. Už zase musíte mít profil na Facebooku

30. 12. 2019

Sdílet

Po více než čtyřech letech Facebook potichu zrušil možnost používat Messenger, aniž byste zároveň museli mít profil na Facebooku.

Kolem poloviny roku 2015 jsme oslavovali možnost používat Messenger bez nutnosti vlastnit také profil na sociální síti Facebook. Kdo ho nechtěl, mohl se do komunikační sítě registrovat jen s telefonním číslem. Komunikátor tím potvrdil svou nabývající nezávislost na sociální síti, od které se odtrhl v roce 2011, a rostoucí význam. Pojem „osamostatnění“ je ovšem potřeba brát s rezervou, protože Messenger lze používat přímo na webu Facebooku. Vždycky byl a určitě bude součástí Facebooku – a teď to platí víc než dřív. Aniž by na to výrazněji upozornil, možnost registrovat si čistě účet na Messengeru přes telefonní číslo totiž provozovatel sítě zase zrušil. Před několika dny na to upozornila komunita na Redditu.

Bez Facebooku to už zase nejde

Ověřil jsem si to na Messengeru a Messengeru Lite pro Android. Pokud se v těchto aplikacích pokusíte vytvořit nový účet, budete přesměrováni na web Facebooku. Přitom Messenger Lite doteď tvrdí, že registrací nevznikne profil na síti Facebook. To je zjevně stará informace. Aktuální informaci provozovatel poskytuje na webu podpory, kde stojí černé na bílém:

Můžu se v Messengeru zaregistrovat, i když nemám Facebook účet? Ne, k používání Messengeru si potřebujete vytvořit Facebook účet.“

Proč ke změně došlo? Magazínu VentureBeat zástupce firmy sdělil, že jde o zjednodušení. Většina aktivních uživatelů a uživatelek prý totiž vlastní i profil na Facebooku. Dál lze spekulovat. Může to souviset se stagnací jejího vlajkového produktu se stejným názvem. Modrá sociální síť stále roste, potýká se ale se snižující se aktivitou uživatelek a uživatelů. Facebook v roce 2019 i zažil skandál právě s telefonními čísly, dále chystá sjednocení svých komunikačních platforem.

Kdyby vám nutnost vlastnit facebookový profil nevyhovovala, deaktivujte si ho. Deaktivací Facebooku totiž neztrácíte možnost komunikovat přes Messenger. Pokud jste si dříve zaregistrovali jen účet na Messengeru, nemusíte prý nic dělat.

Byl pro vás článek přínosný?