Hlavní navigace

Pokrývání metra pokračuje. Operátoři dostali signál do tří dalších stanic

19. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Petr Havlíček / DPP
Systematické pokrývání pražského metra mobilním signálem začalo v roce 2018. Operátoři a DPP oznámili, že signál nabízí ve třech dalších stanicích. V článku shrnujeme, jak pokrývání postupovalo a jak bude pokračovat v blízké době.

Pokrývání metra je zdlouhavý proces, protože v tunelech se může pracovat jen po omezenou dobu v noci. (Pokud ovšem nepokrýváte rovnou při stavbě tunelů a stanic, což by měl být případ trasy D.) Jedná se o necelé tři hodiny, kdy jimi neprojíždí žádné vlaky. V tu chvíli v tunelu na zavedení telekomunikační technologie pracuje zhruba sedm desítek lidí. Propojení úseku mezi dvěma stanicemi v průměru stojí 10 milionů korun a trvá dva měsíce.

V roce 2015 došlo k pokrytí tehdy nově otevíraných stanic Nemocnice Motol až Bořislavka. Teprve pak přišly na řadu již existující a komerčně využívané části infrastruktury. Pokrývány jsou od roku 2018, kdy se mobilní signál dostal do části metra od stanice Muzeum do stanice Roztyly (trasa C). Pak došlo k prodlevě – pokrytí stanic Muzeum až nádraží Holešovice bylo dokončeno až na podzim 2019.

V prvním čtvrtletí tohoto roku mělo dojít k pokrytí výrazné části trasy A, a to mezi stanicemi Dejvická až Muzeum, ale tak neméně významná část trasy B, a to od Smíchovského nádraží po Palmovku. Celkem mělo jít o 16 stanic (plus propojující tunely). V tomto bodě ale projekt nabral zpoždění. Pokrýt se stihly jen Křižíkova a Invalidovna začátkem dubna. Před koncem dubna signál došel na „Áčko“ do Můstku a Muzea, začátkem června pak na „Béčko“ na Smíchovské nádraží a Anděl.

Aktuálně je pokryto 25 stanic metra, z toho na devět došlo letos.

Čerstvě pokryto a výhled

Lehce za polovinou června operátoři a pražský Dopravní podnik oznamují, že mobilním signálem jsou pokryty stanice PalmovkaFlorenc (B)Staroměstská včetně přilehlých tunelů. Kdybychom se bavili o souvislých úsecích, tak cestující už teď datovat mohou mezi Palmovkou až Florencí.

https://twitter.com/TMobile_CZE/status/1273966877367316485

Co se trasy A týče, v příštím týdnu se signál dostane na Malostranskou. Tím vznikne propojený úsek Malostranská až Muzeum. V první půlce července prý přibudou HradčanskáDejvická. Tím dojde k propojení dvou úseků a nejen LTE si tak užijete při cestě z Nemocnice Motol až do Muzea. Na původní plán pokrývání v prvním čtvrtletí tohoto roku se můžete podívat na rok staré vizualizaci. Smlouva předpokládá, že by pokrývání metra mělo skončit nejpozději koncem roku 2022.

Zdroje: T-Mobile na Twitterutisková zpráva DPP | tisková zpráva T-Mobilu | smlouva o služebnosti veřejné komunikační sítě v prostorech pražského metra

Byl pro vás článek přínosný?