Hlavní navigace

Micron s SSD 2200 poprvé přechází na kompletně vlastní řadiče. A na technologii NVMe

21. 3. 2019

Sdílet

Micron je výrobce SSD, který asi nejvíce otálel s přechodem na NVMe SSD, a je to vidět i na jeho značce Crucial. Tato politika se patrně ale také začíná měnit. Micron teď po nedávno vydaném SSD 1300, které je stále typu SATA, uvádí na trh nový model Micron 2200. A ten je už založený na technologii NVMe. A co je zajímavější, přináší poprvé úplně nový řadič, který si Micron vyvinul zcela sám. Tím se tato firma posouvá do ligy firem, které mají vlastní NAND i řadiče a alespoň teoreticky tak mohou z čipů NAND vymáčknout naprosté maximum. Takto kompletně provázaný výrobek dosud nabízely Samsung a Toshiba, a s vlastními řadiči by se nyní díky této úzké spolupráci mohla zlepšit i SSD od Micronu a potažmo Crucialu.

Micron 2200 bude, jak už to u něj chodí, SSD určené pro OEM segment, s kterým se tedy budete setkávat v hotových sestavách velkých výrobců, ale patrně ne na volném trhu. Ovšem Micron ho nejspíš eventuálně uvede i na „retailový“ trh samostatných komponent pod značkou Crucial. To, co uvidíme u Micronu 2200, se nás tak možná eventuálně stejně bude týkat.

Micron 2200: poprvé vlastní řadič

Micron 2200 bude NVMe SSD v provedení modulu M.2 s rozhraním PCI Express 3.0 ×4, PCB bude mít běžnou 80mm délku a jednostranné provedení. Nabízený bude v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB. Použita v něm je 3D NAND samozřejmě z produkce Micronu, a sice 64vrstvé čipy se zápisem TLC. A také výkon řadiče by zřejmě měl mířit na vyšší úroveň než Crucial P1 s pamětí typu QLC.

Micron bohužel neprozradil nic o onom novém řadiči, který je v modulech Mciron 2200 osazen. Dá se ovšem čekat, že je patrně dílem týmu, který firma získala akvizicí firmy Tidal Systems (kterou koupila v roce 2015). To byl startup založený lidmi, kteří předtím pracovali v známém SandForce a také Link A Media Devices. To byl docela schopně vypadající výrobce řadičů, kterého schlamstnul pro změnu Hynix.

micron 2200 ssd slajd Micron 2200 je první SSD Micronu s vlastním řadičem, vyvinutým včetně firmwaru přímo uvnitř firmy

Co Micron ovšem sdělil, jsou výkonnostní čísla pro toto SSD, z nichž nový řadič nevypadá úplně špatně, i když konkurovat bude tento model spíš jenom levnějším NVMe SSD než těm výkonnějším. Má podávat výkon až 3000 MB/s při sekvenčním čtení a až 1600 MB/s při sekvenčním zápisu, kde je zřejmě použitá SLC cache. Při náhodném přístupu k 4KB blokům má výkon dosahovat až 240 000 IOPS ve čtení a 210 000 IOPS v zápisu. Tato čísla jsou přitom uvedena pro všechny tři kapacity, což by na 256GB model bylo celkem dobré.

micron 2200 ssd parametry Parametry pro SSD Micron 2200

Garantovaná výdrž v zápisu je pro 256GB model 75 TB, pro 512GB verzi je to úměrně 150 TB a pro 1TB model 300 TB; dostáváte tedy v záruce asi 300 přepisovacích cyklů na buňku. Spotřeba je uvedena až 6 W při aktivitě, 300 mW v nečinnosti a 5 mW v úsporném režimu. Micron také bude nabízet od každé kapacity model s podporou šifrování a bez ní.

Ceny uvedeny nejsou a nemáme ani nějaké datum dostupnosti – jak už bylo řečeno, jde opět o OEM komponentu, s kterou se můžete setkat jen v nějakém hotovém notebooku nebo počítači. Ovšem Micron patrně na tomto modelu založí i nějaký už běžně prodávaný model značky Crucial. Té totiž v sortimentu nějaký mainstreamový NVMe modul docela chybí, takže přeznačení tohoto typu na nějaký Crucial se vyloženě nabízí.

Byl pro vás článek přínosný?