Hlavní navigace

Micron a Adata začínají prodávat paměti DDR4, pro blížící se Haswell-E/EP

4. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávy o tom, zda Intel uvede osmijádrové procesory Haswell-E ještě v létě, nebo až na podzim, jsou poněkud konfliktní. Faktem ale je, že tato platforma se nezadržitelně blíží, a s ní také premiéra pamětí DDR4. Tento týden oznámili dva výrobci paměťových modulů, že začínají s masovou výrobou těchto pamětí pro komerční účely. Chystají se tak na rozjezd nového standardu – kromě desktopové platformy LGA 2011-3 zejména v serverech.

Ve středu oznámil rozjezd masové výroby pamětí DDR4 Micron, který je výrobcem modulů, ale rovněž i samotných čipů (na koncovém trhu ale prodává pod značkou Crucial). Den nato se přidala i společnost Adata, která oznámila rovnou hotové vypuštění svých modulů DDR4 na trh. Standard DDR4 odstartuje ze začátku na poměrně nízkých frekvencích a jeho přínosem bude tedy zprvu hlavně nižší spotřeba – ta má být dle Micronu až o 35 % nižší než v případě DDR3. Obě firmy se tak v tuto chvíli soustředí hlavně na pokrytí serverové platformy, konkrétně na CPU Xeon E5-2600 v3 pro dvouprocesorové servery, které by měl Intel někdy letos uvést. Ty jsou založené na architektuře Haswell-EP (informovali jsme o ní zde) a budou se párovat právě s pamětí DDR4.

Moduly firmy Adata jsou zatím dostupné pouze ve variantě registered (RDIMM) pro serverové procesory (další typy jsou v přípravě, například moduly SO-DIMM včetně ECC). Nabízeny jsou v kapacitách 4, 8 a 16 GB. Ve všech případech půjde o paměti na efektivním taktu 2133 MHz. Pracovní napětí činí dle specifikací 1,2 V.

Paměť DDR4 - Crucial Ballistix (CES 2013)
Paměť DDR4 - Crucial Ballistix (CES 2013)

Velmi podobně na tom jsou také moduly od Micronu. Také tato firma odstartuje s DDR4 na efektivní frekvenci 2133 MHz (což by mělo odpovídat porávě schopnostem paměťového řadiče v čipech Xeon E5-2600 v3). Společnost ale zároveň pracuje na příští generaci modulů, která již efektivní takt zvedne na 2400 MHz. Ty ale zřejmě budou určené až pro příští generace čipů v roce 2015 a momentálně existují jen jako vzorky. Takovéto paměti nadšence (a taktovače), kteří si pořídí Haswell-E domů, moc nenadchnou. Pro ně má ale Micron připraveny přetočené paměti, které by se měly objevit pod značkou Crucial Ballistix. Ty mají běhat až na efektivním taktu 3 GHz, nicméně tyto rychlosti budou k dispozici jen prostřednictvím profilů XMP. Moduly Ballistix se ale asi začnou prodávat až v době, kdy přijde na trh samotný Haswell-E.

 

Čipy DDR4, které montuje do modulů, vyrábí Micron v kapacitě 4 Gb (512 MB). Existovat mají konfigurace s šířkou sběrnice x4, x8 i x16. I u Micronu tedy asi kapacita modulů začne na 4 GB a dále budou nabízeny 8GB a 16GB modely. Společnost na nich buduje jak běžné moduly DIMM i SO-DIMM, tak paměti s ECC a různé typy registrovaných moduly. Zároveň je ale pochopitelně dodává i dalším výrobcům.

Zdroje: KitGuru, Adata, Micron

Byl pro vás článek přínosný?