Hlavní navigace

Micron vydal první SSD s QLC NAND. S překvapivou životností, jeden přepis denně

23. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z kraje tohoto roku jsme zde měli zprávu, že Intel chystá vydání klientských SSD (tedy disků pro PC, notebooky) založených na 3D NAND se zápisem typu QLC – tedy s ukládáním čtyř bitů do jedné buňky. To by mělo způsobit vyšší choulostivost (tj. horší životnost) a nižší výkon než zápis TLC, ale kapacita čipů může být o třetinu vyšší a tudíž cena nižší. Oním prvním QLC SSD na trhu měl být Intel SSD 660p, ovšem nakonec tomu tak nebude. První úložiště na bázi QLC pamětí totiž nakonec představuje Micron (který je s Intelem propojen společným podnikem na výrobu NAND) a jde naopak o enterprise serverové SSD. Spolu s tímto diskem ovšem obě firmy oznámily obecnou dostupnost QLC pamětí, takže onen Intel SSD 660p by asi měl následovat.

Oním prvním SSD s touto pamětí je Micron 5210 ION. Jde o nenápadně vypadající 2,5" disk s obyčejným rozhraním SATA a dokonce také jen 7mm výškou. Uvnitř jsou ale schované kapacity od 1,92 TB až po 7,68 TB. Není přesně známo, na jakém řadiči je tento disk založený, ale podle AnandTechu by mohlo jít o Marvell 88SS1074 s na míru upraveným firmwarem z dílny Micronu. Intel s Micronem nyní oznámily čip typu QLC, který se dostal na kapacitu až 1 Tb na jeden kus křemíku (jeden čip tedy poskytuje 128 GB kapacity). Ovšem v tomto SSD pravděpodobně ještě bude první verze oznámená dříve, které má ještě jen poloviční kapacitu 512 Gb.

Micron bohužel nesdělil výkonnostní údaje, které budou prozrazeny až později. Výkon by ale údajně měl být podobný (nebo blížící se) diskům řady 5200, které mají mít sekvenční rychlosti 520 MB/s v zápisu a 540 MB/s při čtení; v náhodném čtení nabízejí 80 000–95 000 IOPS a v náhodném zápisu pak podle řady 20 000–75 000 IOPS. Disky 5210 ION by patrně měly nahrazovat verzi 5200 Eco určenou pro úlohy, kde převládá čtení, takže výkon zápisu bude spíše na spodní hranici.

Překvapivě ucházející životnost QLC

Co vás asi docela překvapí, je zapisovací výdrž, které by dle očekávání měla být kamenem úrazu pamětí QLC. Je jasné, že fyziku ošidit nelze a nutnost rozlišovat v buňce celých 16 úrovní napětí (kombinace 4 bitů potřebují k zaznamenání 24 úrovní signálu) bude mít reálný dopad, výsledek ale zdaleka není tragický. Podle Micronu má být výdrž čipu QLC okolo zapisovacích 1000 cyklů na jednu buňku (což odpovídá dřívějším slibům Toshiby). SSD 5210 ION má dokonce zaručovat jeden celkový přepis disků denně po dobu záruky (která by ale asi mohla být jen tříletá). U spotřebitelského SSD by toto byl dokonce docela dobrý výsledek, i když enterprise úložiště mívají i o dost lepší garanci a jeden přepis denně by u nich byl spíše nižší kategorie.

Zatímco TLC používá v buňce osm úrovní napětí, signál u QWLC musí rozlišit šestnáct hodnot Zatímco TLC používá v buňce osm úrovní napětí, signál u QWLC musí rozlišit šestnáct hodnot

Tato výdrž má být dosažena dvěma faktory. Prvním je samotná technologie 3D NAND, která značně zlepšila výdrž všech typů pamětí NAND proti posledním generacím planárních čipů. Vznikla tedy rezerva, kterou zápis QLC mohl „zkonzumovat“. Vedlo toho byly použity pokročilejší metody ECC, které dovolují pracovat s degradujícím signálem buněk déle, než entropie vyhraje a data se ztratí. Je ovšem také možné, že zatímco u běžných spotřebitelských SSD je garantovaný objem zápisu často dost podhodnocený, zde už to nemusí platit a udávaná kvóta je napnutá na maximum toho, co QLC reálně snese.

micron-enterprise-qlc-nand-slajdV prodeji bude Micron 5210 ION na podzim

Tato SSD jsou určená pro provoz v serverech a výrobce je srovnává s pevnými disky, které mohou nahradit díky vysoké kapacitě. Cílem ale budou pochopitelně jen vybrané úlohy, kde není potřeba velkého množství zapisování a charakter zátěže tvoří z valné většiny jenom čtení. Dostupné by SSD 5210 ION měly být do konce roku. Micron uvádí, že SSD 5210 ION již dodává strategickým zákazníkům a partnerům, ještě ale nebylo definitivně vydáno. K tomu by mělo údajně dojít až na podzim, a tak je nynější odhalení vlastně jen papírové a je možné, že do praxe se přece dostane dřív nějaký spotřebitelský disk jako ono SSD 660p od Intelu.

Byl pro vás článek přínosný?