Hlavní navigace

Micron má první SSD s pamětí 3D XPoint. Bude to král disků s  2 500 000 IOPS, 9 GB/s

25. 10. 2019

Sdílet

Snadno by se dalo zapomenout, že nevolatilní paměti 3D XPoint nevyvinul jen sám Intel, ale šlo o spolupráci s Micronem. Technologii, která je dost drahá a má nižší kapacity, avšak zase je mnohem kvalitnější než NAND co do výdrže a výkonu, totiž dosud v produktech využíval výhradně Intel. TEn na ní založil úložiště Optane SSD a paměťové moduly Optane DC Persistent Memory. A to přesto, že čipy pro ně paradoxně jsou vyráběné v továrně, kterou po rozluce společného závodu IMFT bude cele vlastnit Micron. Ten ale ještě sám trochu kuriózně neuvedl žádný produkt, který by paměti 3D XPoint využíval. Až dosud. Nyní totiž představil vůbec první neintelovské SSD založené na pamětech 3D XPoint, čímž Optane SSD konečně dostávají konkurenci také založenou na post-NAND technologii.

Tato prvotina se jmenuje Micron X100. Možná si pamatujete, jak Micron oznámil už v roce 2016, že jeho ekvivalentem Intelovy značky Optane bude označení „QuantX“, pod nímž tedy měl zařízení s pamětí 3D XPoint prodávat. Tento záměr byla zdá se opuštěn. Popravdě, moc zajímavě to neznělo, takže to je možná dobře.

Nejvýkonnější SSD vůbec

Micron X100 je highendové enterprise SSD typu NVMe, které patrně není určeno tak docela pro PC, ale spíš pro servery. Jedná se o kartu do slotu PCI Express ×16 plné výšky (to je nezvyklé, obvykle bývají nízkoprofilové), čemuž také odpovídají čísla o výkonu, která překonávají docela o dost Optane SSD 905p od Intelu (což je ovšem karta jen pro PCI Epxress 3.0 ×4).

Micron X100 ServeTheHome Micron X100 (Zdroj: ServeTheHome)

Plné specifikace nebyly ještě zveřejněné, ale nejvyšší model má údajně dosahovat přenosových rychlostí přes 9 GB/s, dost možná ve čtení a stejně tak i v zápisu, protože 3D XPoint nemá v tomto velké rozdíly.

Zároveň má disk při náhodném čtení 4KB bloků dosahovat až 2 500 000 IOPS, a toto má dokonce zřejmě být při hloubce fronty 1 (Queue Depth 1), kdy jde výkon normálních SSD s NAND Flash jak se říká do kolen. Latence čtení a zápisu má být nižší než 8 mikrosekund. V tomto disku se tedy bude snoubit extrémní výkon v náročné zátěži, ale zároveň i vysoké rychlosti sekvenčního čtení, v čemž Optane SSD 905p od Intelu, případně jeho serverová verze, trochu zaostávají za běžnými SSD s rozhraním PCIe 4.0, která se teď začala dostávat na 5,0 GB/s.

Jak už bylo řečeno, Micron X100 bude enterprise úložiště, takže cena bude dost vysoká (je také například možné, že řadič je implementován v FPGA) a bohužel asi není moc vyhlídek na ekvivalent pro nadšenecká PC. Firma tuto kartu označuje za nejrychlejší SSD světa, což patrně platí, tedy dokud se do jejího reálného vydání případně neobjeví ještě něco silnějšího. V tomto čtvrtletí totiž tato novinka dojde teprve do stádia, kdy vybraní klienti dostávají vzorky, oficiální vydání s širší dostupností tedy asi nastane až někdy v příštím roce. Ceny sdělené nebyly, a ostatně ani kapacity.

Tato premiéra snad ale dává naději, že eventuálně by Micron mohl paměti 3D XPoint použít i v nějakém jednodušším SSD, které by pak mohl vydat pro běžný trh, byť by šlo o disky s horší cenou za gigabajt, než mají klasická SSD s čipy NAND Flash. Je možné, že když se do tohoto kousku trhu SSD dostane konkurence, mohlo by to ceny srazit níž, takže by pak Optane SSD nebo jejích protivníci od Micronu mohli být levnější a tím také lépe konkurovat normálním SSD a potenciálně se tím více rozšířit, což může pět napomáhat zmasovění této technologie.

Galerie: 3D XPoint SSD Micron X100

Byl pro vás článek přínosný?