Hlavní navigace

Microsoft oznámil partnerství se SpaceX. Starlink zajistí spojení s modulárními datacentry

22. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Microsoft / The Official Microsoft Blog

Není žádným tajemstvím, že Microsoft v oblasti cloudových služeb patří k největším subjektům. Jsou pro něj stále důležitější, stačí sledovat finanční výsledky. To se v budoucnu hned tak nezmění. Firma své ambice projevuje i jinak, podívá se totiž do vesmíru. Iniciativa Azure Space chce nabídnout inovace pro naši planetu, ale také mimo ni. Co konkrétně projekt zajistí? Časem se patrně pokusí i o jiné věci, Azure Space se nicméně zpočátku soustředí na dva aspekty. Potřebuje zajistit konektivitu tam, kde je o ni nouze, a nabídnou datacentra – tím pádem své služby – v náročných prostředích. Aby bylo připojení k internetu dostupné všude, spojuje Microsoft síly s projektem Starlink. Kontroverzní družicový systém Elona Muska a jeho podniku SpaceX nabídne vysokorychlostní satelitní připojení k internetu malým datacentrům. Microsoft bude využívat družice i od jiných partnerů.

Od satelitů k mobilním datacentrům

Už v září Redmondští oznámili partnerství s firmou SES, s níž pro změnu bude spolupracovat na pozemních stanicích Azure Orbital. Ty využije jednak právě pro komunikaci se satelity umístěnými na střední oběžné dráze Země, jednak pro pozorování naší planety. První dvě stanice vzniknou v USA ve Phoenixu v Arizoně a v Quincy ve Washingtonu.

Co se vesmírných misí týče, Microsoft komunitě nabídl Azure Orbital Emulator. Toto řešení umožňuje emulovat prostředí oběžné dráhy i se všemi vypuštěnými satelity a v reálném čase generovat obrazy.

Azure Modular Datacenter pak tvoří třetí důležitou součást iniciativy. Jak z názvu vyplývá, jedná se o modulární datacentra menšího charakteru, jejichž konektivitu na téměř jakémkoli místě na Zemi zajistí výše zmíněné Muskovy satelity. Hovoříme doslova o kontejnerech na kolečkách, které se umístí kamkoli, kde jsou potřeba. Jsou schopné fungovat jako součást globální sítě, v případě odříznutí ale mohou fungovat i jako malý cloud lokálně (město, kraj apod.).

Použití se najdou různá. Azure skýtá mj. možnost analyzovat data a využívat strojové učení. Konkurenční technogigant Amazon loni oznámil, že chce na oběžnou dráhu dostat vlastní satelity. Mělo by se tak stát nejdříve v roce 2021, Microsoft tak díky novým partnerstvím získává náskok.

Zdroje: The Guardian | The Official Microsoft Blog | tisková zpráva SESu

Byl pro vás článek přínosný?