Hlavní navigace

Microsoft má nový operační systém. Nestojí na Windows, ale Linuxu

20. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redmondská společnost věří, že v příštích deseti letech budou kolem nás miliardy zařízení připojených k internetu. Nepůjde jen o počítače nebo mobily, ale i dnes vycházející hvězdy IoT. Do internetu věcí budou zapojeny ledničky, pračky, mikrovlnky, domácí osvětlení, topení a vůbec veškerá elektronika, u které bude mít smysl, aby komunikovala s okolím a dala se dálkově ovládat.

Takové produkty jsou už dnes na trhu, ale jejich častým problémem je mizerné zabezpečení. Špatně navržená LED žárovka může ohrozit celou domácí síť. Napadnutelná domácí kamera z vás zase může udělat nedobrovolné soutěžící v reality show. Děravé IoT má ochránit nová generace Wi-Fi routerů. Microsoft ale navrhl řešení, které zabezpečí samotné pračky apod.

Jmenuje se Azure Sphere a stojí na třech pilířích: Secured MCU, Secured OS a Cloud Security. Microsoft propojil hardware, software a cloud do jednoho balíčku. Hardwarovou stránku tvoří programovatelné mikrořadiče (Cortex-M), mikroprocesory (Cortex-A), operační a úložná paměť, síťová konektivita, jádro Microsoft Pluton starající se o šifrování a ukládání klíčů. Veškeré sběrnice propojující jednotlivé čipy i samotnou kartičku s pračkou ochrání Microsoft I/O Firewall.

Operační systém stojí na upraveném linuxovém kernelu, nikoliv Windows 10. Nad ním poběží aplikace v zabezpečených kontejnerech, dělit se budou na dvě části podle toho, jestli budou něco počítat, nebo naopak řídit v reálném čase. Tedy jestli zaměstnají áčkové (MPU), nebo emkové (MCU) Cortexy. Programuje se ve Visual Studiu.

TIP: Microsoft miluje Linux. Ale ne tak, jak bychom chtěli

Poslední vrstva zajištuje bezpečné propojení s cloudem, odkud se bude zařízení aktualizovat a nabízet vzdálenou správu a komunikaci. Navzdory názvu nespolupracuje jen s Microsoft Azure, ale také cloudy od Googlu nebo Amazonu.

Microsoft chce Azure Sphere dostat do veškerých domácích spotřebičů, bezpečnostních kamer, světel, chytrých reproduktorů, sledovacích zařízení v autech, monitoringu energií atd. Navržené technologie navíc výrobci mohou využívat bez poplatků, což má zaručit rychlé rozšíření. V polovině roku budou dostupné první vývojářské sady, založeny budou na čipu Mediatek MT3620. Firma ale spolupracuje i s dalšími výrobci čipů.

Byl pro vás článek přínosný?