Hlavní navigace

Microsoft bude vyšetřován ruskými úřady

5. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft měl tamní antimonopolní zákony porušovat tím, že záměrně snižoval dodávky systému Windows XP, čímž měl uživatele nepřímo nutit volit novější Windows Vista. Týkat se to má krabicových verzí i těch, které jsou předinstalovány na nových osobních počítačích. Podle analýzy úřadu měl takto Microsoft postupovat i přesto, že zákazníci měli o starší Windows stále zájem. Další výhrady by se měly týkat jeho cenové politiky.

Ruský antimonopolní úřad je podle agentury Reuters s tamními firmami pravidelně v kontaktu, nicméně takto rozsáhlé vyšetřování, které čeká Microsoft, není zdaleka běžné. Ruské zastoupení Microsoftu uvedlo, že zatím ke sporu neobdrželo žádné materiály. Dodalo však, že společnost vždy na podměty antimonopolních úřadů reagovala a hodlá tak činit i v budoucnu.

Microsoft je velmi často terčem různých vyšetřování a žalob. Do historie se například zapsaly dvě rekordní pokuty ve výši 497 a 899 milionů dolarů, kterou společnosti před několika lety udělala Evropská komise. Ostatně v jejím hledáčku se Microsoft nachází i nyní a to kvůli integraci prohlížeče Internet Explorer do systému Windows.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?