Hlavní navigace

Microsoft chce konec pevných disků pro Windows 11. Co brání zavedení povinného SSD?

11. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Microsoft v minimálních požadavcích na Windows 11 uvádí kapacitu disku 64 GB bez dalšího upřesnění. Nic slabšího než 256GB SSD samozřejmě nedává smysl, ale oficiální parametry umožňují výrobcům použít klidně pomalý plotnový disk HDD. Microsoft nyní chce prosadit SSD oklikou.

Microsoft by samozřejmě mohl uvést SSD natvrdo v podmínkách pro instalaci Windows 11, ale z různých důvodů se tomu zřejmě chce vyhnout – vztahy mezi velkými firmami mají mnoho zákoutí. Podle zprávy analytické firmy Trendfocus ale vyvíjí tlak na OEM výrobce, aby HDD nechali jen pro ukládání dat jako sekundární disk a místo hlavního (většinou ale jediného) disku vždy používali SSD. Se zprávou přišel server Tom's Hardware.

Ti se tomu podle všeho brání. Na rozvinutých trzích je dnes už nemyslitelné, aby vám třeba HP prodávalo notebook bez SSD, nicméně výjimky se najdou. A u levných počítačů jde o každý dolar. Cena SSD je samozřejmě vyšší, ale již ne výrazně. Argumentem OEM výrobců zůstává kapacita, kdy se zdráhají osadit 256GB SSD místo terabajtového HDD.

Microsoft nyní jako podmínku stanoví pro disk dvě funkce, které u HDD nejsou, a tím je vlastně vyřadí. Konkrétně DirectStorage a subsystém Windows pro Android. Tahle podmínka by měla platit od příštího roku a zřejmě tedy jen pro nové počítače a OEM výrobce. Pokud byste si počítač skládali sami, nemělo by vás to omezit. Zda si to prosadí, ještě není jisté a bude to záviset i na poklesu cen SSD.

Žábou na prameni jsou tak zřejmě výrobci, kteří u nejlevnějších laptopů nejsou pod tlakem zákazníků a v tomto segmentu se jim hůře vysvětlují výhody SSD, když slovíčko terabajt v parametrech vypadá přece mnohem lépe. Část viny je ale i u Microsoftu, který by místo lavírování mohl SSD natvrdo prosadit ve stylu svého jablečného konkurenta.

Koupili byste si počítač bez SSD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.